Bir Kırpıntı Makinasında, Bir İnşaatta, Bir Vincin Altında Biten Üç Hayat… Bitmeyen İş Cinayetleri!

Bilecik’te… İstanbul Arnavutköy’de… Konya Ereğli’de üç işçi, iş sırasında katledildi.
Son üç günde üç iş cinayeti daha işlendi.
*
Bilecik’te Kipaş Kağıt AŞ’de çalışan Remzi Koç adlı işçi, kırpıntı makinesinin içine düşmesi sonucunda katledildi.
54 yaşındaki Remzi Koç, 20.00-08.00 vardiyasında çalışırken katledildi.
Remzi Koç, 2 haftalık işçiydi. EYT’liydi. Emekli maaşıyla geçinemediği için bu fabrikada işe başlamıştı.
Remzi Koç’un kırpıntı makinasının içinde biten hayatına kastedenler, kuşku yok ki, işyerlerinde gerekli iş güvenliğini sağlamayan patronlardır.
Patronlar suçlarını iyi biliyorlar.
Bu nedenle Kipaş patronu da bu cinayetin üstünü örtmeye çalıştı. Sanki işyerinde bir işçi, korkunç biçimde ölmemiş gibi, üretimin devam etmesini istediler işçilerden.

*

Patronlar, kırpıntı makinesinin çevresine cinayetten sonra “uyarıcı levhalar” astı. Yarın bir dava açıldığında, veya sigorta incelemesinde “bakın önlem almıştık” diyecekler ve kuşkusuz, mahkemeler, sigortalar, onları haklı görecek.

*

16 Eylül günü, Konya’nın Ereğli ilçesinde inşaatın 8. katından düşen inşaat işçisi Ramazan Uysal hayatını kaybetti.
Hacı Mütahir Mahallesi’ndeki bir inşaatta çalışan 58 yaşındaki Ramazan Uysal, vinç ile 8. kata çıkarılan malzemeleri boşalttığı sırada düştü.
Önlem yoktu. Önlemsiz bir inşaatta katledildi.

*

17 Eylül günü, İstanbul Arnavutköy’de sanayi sitesindeki inşaat alanında 40 senelik vinç devrildi, 24 yaşındaki genç operatör Cem Özhan katledildi.
24 yaşındaki Vinç Operatörü Cem Özhan’ın katledildiği olayda, bir vinç operatörü şöyle dedi: “Hurdaya kaldırılması gereken vinçler patronlar daha fazla kâr edebilsin diye kullanılıyor. Kâr hırsı, ihmaller zinciri 24 yaşında bir gencin hayatına mal oluyor”.
Olay bir “ihmal” değil tabii.
Vinç operatörü, eski vinçlerin kullanım nedenini şöyle anlatıyor:
“Yeni vinçlerin kirası 200-250 bin liraysa bu vinçleri kurulum dahil 100 bin liraya çözüyorlar. Bu vinçleri kiralayanlara piyasada ‘çantacı’ diyorlar. Fatura kesilmiyor, kayıt yok, denetim yapılsa bu vincin kullanılması yasaklanacak. Hiç denetim yapılmıyor mu? Denetim yapan koca vinci görmüyor mu? İlk bakışta 40-45 senelik olduğunu anlıyorum, denetime gelen anlamıyor mu? Patron daha fazla kâr etmek için eski vinç kurduruyor, denetleyen görmüyor”.

Sosyal ağlarda paylaşın