ABD’de Otomotiv Grevi 5. Gününde

General Motors, Ford Motor ve Stellantis otomotiv fabrikalarında grev var.
ABD’li otomotiv tekellerine ait işyerlerinde grev kararı, 14 Eylül’de alındı ve 15 Eylül cuma günü başladı.

Yaklaşık 150 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde
mevcut sözleşmenin bitiş tarihi olan 14 Eylül itibarıyla anlaşma sağlanamaması üzerine 13 bin işçi greve gitme kararı aldı.
Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası (UAW), işçiler için yüzde 40 zam talep ediyor.
Sendikanın 88 yıllık tarihinde ilk defa, 3 otomobil fabrikasının işçileri birlikte greve çıktı.

ABD’li otomotiv tekelleri General Motors, Ford ve Stellantis, işçilerin talep ettiği zammı “yüksek” bulduklarını açıkladılar.
UAW’ın Detroitli üç otomobil tekeline karşı başlattığı grev bugün beşinci gününde.
Sendika temsilcileri ve General Motors (GM.N), Ford (F.N) ve Stellantis (STLAM.MI) temsilcileri arasında pazartesi günü yapılan görüşmelerde de anlaşma sağlanamadı.

UAW Başkanı Fain: “SERMAYA SINIFI HERŞEYİ (ELİMİZDEN) ALIYOR… SORUN ŞİRKETLERİN AÇGÖZLÜLÜĞÜDÜR”

UAW Başkanı Shawn Fain, sendikanın şirket çapında daha büyük grevleri şimdilik ertelediğini, ancak sözleşmeler üzerinde anlaşmaya varılmaması halinde tüm seçeneklerin masada olduğunu söyledi. Fain, grevin nedenini şöyle açıkladı:
“Tarihimizde ilk kez üç büyüklerin üçünde de greve gideceğiz. Son 40 yıldır sermaye sınıfı her şeyi alıyor ve geri kalan herkesi artıklar için savaşmaya bırakıyor. Sorun biz değiliz. Sorun şirketlerin açgözlülüğüdür”.

Sendika, grevi henüz belli işyerleri ve işçilerle sınırlı tutuyor. Bu da uzlaşmacı sendikacılığın bir sonucu.
Grev, “Detroit Üçlüsü” adı verilen bu dev otomotiv tekellerinin her birinde birer tane olmak üzere üç montaj tesisinde gerçekleştiriliyor; Sendika, grevi şimdilik sınırlı tutarken, taleplerinin kabul edilmemesi halinde grevi genişleteceklerini açıkladı.
Sendika verilerine göre 2019’dan bu yana işçilere sadece yüzde 6 zam yapıldı. UAW zam talebini son olarak yüzde 40’dan yüzde 36’ya indirdi, ancak tekeller, bu oranı da kabul etmiyorlar.

Grevler sonucunda, Ford Bronco, Jeep Wrangler ve Chevrolet Colorado’nun yanı sıra, diğer bazı modelleri üreten Michigan, Ohio ve Missouri’deki üç fabrikada üretim durdu.

Grevin talepleri arasında, daha yüksek ücretlerin yanı sıra,

  • daha kısa çalışma haftaları,
  • emeklilik maaşlarına yönelik iyileştirmeler ve
  • daha güçlü iş güvenliği talepleri de yeralıyor.

Grevcilere Destek:
Bu üç büyük şirkete araç teslim eden Teamster nakliyecileri de greve destek vereceklerini açıkladılar. Nakliyeciler, grev sırasında bayilere teslimat yapmayı reddedeceklerini belirttiler. Nakliyeciler, “UAW işçilerini ve sendikanın tutumunu yüzde 100 destekliyoruz. Teamster’larımız grev çizgilerini geçmeyecek” dediler.

Sosyal ağlarda paylaşın