Almanya Devleti’nin travması: Kızıl Ordu Fraksiyonu

Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) 23 yıl sonra Almanya’da tekrar paniğe sebep oldu. 

Orman işçileri, Almanya’nin kuzeyindeki Harburg bölgesinde Seevetal ormanında Kızıl Ordu Fraksiyonuna (RAF) ait olduğu düşülünen bir toprak sığınağı ortaya çıktı.  Devlet Kriminal Polis Dairesi (LKA) bir varilde, plastik folyoya sarılı çok sayıda döküman, patlayıcı yapımına dair açıklama kılavuzları ve kimyasal madde bulunduğunu açıkladı. 1980’ler ait belgelerde bulunduğunu ekledi. LKA parmak izi veya DNA örneği aradığını da açıkladı. 

Aşağı Saksonya Eyalet Emniyet Teşkilatı bugün yaptığı açıklamada incelemelerin hâlâ sürdüğünü, RAF dışında Devrimci Hücreler (Revolutionäre Zellen, RZ) adli örgütede ait olabileceğine bildirdi. 

Uzmanlar RAF’ın Almanya’da 18 toprak sığınağı kurduklarını varsayıyor. Para, kimlik belgeleri ve silahların saklandığı iddia ediyor. Şimdiye kadar 14 sığınağının bulunduğunu ve Seevatal’da bulunan 15‘ çi olabileceği yönünde.

Kızıl Ordu fraksiyonu RAF, 20 yıldan fazla bir süredir Almanya’nın emperyalist sistemine karşı savaştı.  1971’den 1993’e kadar 34 kişiyi cezalandırdı. Tutuklu bulunan  RAF üyelerinin serbest bırakılması talebiyle çeşitli eylemler gerçekleştirdi.  Cezalandırdıkları kişiler arasında federal başsavcısı Siegfried Buback ile şoförü, Dresdner Bank yönetim kurulu sözcüsü Hanns Martin Schleyer gibi iş ve siyasetten temsilciler de vardı. 20 Nisan 1998’de RAF Reuters haber ajansına bir mektup göndererek dağıldığını duyurmuştu.

RAF’nin üç üyesi olan Volker Staub, Burkhard Garweg ve Daniela Klette hala polis tarafından aranmaktadır.  Hayatlarını finanse etmek için son birkaç yıl içinde bir kaç para nakliye aracına ve markete düzenlenen saldırıların sorumlu olabilecekleri söyleniyor.

Devrimci Hücreler (Revolutionäre Zelle), 1970’den 1990’a kadar aktiv olan bir sol örgüttü.  “İstediğimiz şey, çeşitli toplumsal alanlarda özerk olarak çalışan, mücadele eden, müdahale eden ve savunan, kitlesel siyasi çalışmanın parçası olan küçük, organize hücrelerde karşı iktidarı örgütlemektir. Yeterli hücreye sahip olduğumuzda, kitlesel bir perspektif olarak şehir gerillası için itici gücü yaratmış olacağız.” İdeolojilerini çıkardıkları ilk dergi’de 1975’te yayınladılar. Bu bağlamda, silahlı mücadeleyi, devlet baskısına karşı işgal, devrimci fabrika çalışması vb. “yasal” eylemlerle birlikte mücadele eden bir sosyal devrimci hareketin parçası olarak gördü. Almanya’nın istihbarat teşkilatına göre, 1973’ten 1995’e kadar devlet dairelerine, şirketlere ve askeri tesislere yönelik çoğu çözülmemiş 186 saldırıdan ve ayrıca baskıcı sığınma politikalarından sorumlu birkaç yetkilinin cezalandırmasından sorumlu tutuluyor. 

Devrimci Hücreler’e atfedilen ilk silahlı eylem , Kasım 1973’te, Amerika şirketi ITT’ye bir saldırı olarak gerçekleşti.

Aralık 1991’de RZ, bir açıklama yaparak bölündüklerini ve 1970’lerdeki ideolojilerinden uzaklaştıklarını açıklamıştı.

Sosyal ağlarda paylaşın