Sosyal Felaket ‘TikTok’

TikTok 800 milyon insanin kullandığı son döneme damga vuran uygulamalar arasında yer alıyor. Kapitalizmin genç insanları bağımlısıı yaptığı bir uygulama daha da denebilir. “Ânı yaşa, yaratıcılığını paylaş” sloganıyla fotoğraf, video paylaşım ve mesajlaşma imkanı içeriyor. Ayrıca 15 saniye süren videolara çeşitli efektler, etiketler, sesler ve müzikler eklenebiliyor. Bunlar genelde korku, cinsellik ve eğlence amaçlı videolar için tercih ediliyor. 

15 saniyelik videolarla kullanıcılar kendilerini “fenomen” olacaklarını düşünüyor. 

Genç diyoruz ama aslında daha çok çoçuklardan bahsetiyoruz. Tiktok’u genelde 14-17 yaş arası gençler/ çoçuklar kullanıyor. TikTok paylaşım platformu, gençlerde bağımlılık yaratmasına ek olarak kızlarda dış görüntüye önem verme ve eğlenceli videoların büyüsüne kapılma ve içerik olarak bomboş videolarla zamanlarını öldürmeye yol açıyor. Kapitalizmin aşıladığı dış görünüş, cinselik, çıplaklık TikTok uygulamasında yoğun bir şekilde yaşanmakta. Sözde uygulamada 14 yaş sınırı var olduğu söyleniyor. Ancak videolar izlenildiğinde daha küçük yaşta çoçukların olduğu gözüküyor. Bir Felaket olan yanı ise şu; yetişkin kullanıcılar da bu küçük yaşta çoçukların videolarında ulaşabiliyor. Yani 14 yaşındaki bir gencin çektiği çıplaklık içeren bir video, 60 yaşındaki bir kişi tarafından görülebiliyor ! 

TikTok Kapitalist düzenin yaratığı sosyal bir felaket. 

TikTok uygulaması Can Alıyor..

2019 yılında Hindistan’da 2 çocuk annesi bir kadın kocası TikTok kullanmasını yasakladığı için zehir içerek intihar etti. Kadın, zehir içtiği anları kayda alarak eşine gönderdi. 

Yine Hindistan Mumbai’de 15 yaşındaki bir kız, TikTok uygulamasında çok fazla vakit geçirdiği gerekçesiyle kendisini ikaz eden büyükannesine kızarak, doğum gününde kendini asarak intihar etti.

Afyonkarahisar’da TikTok’ta paylaşmak üzere video çekmek için girdiği çukurdaki su birikintisinden boğularak can verdi 17 yaşındaki Oğuzhan Baylan. Cansız bedeni dalgıçlar tarafından çıkarıldı.

Meksika’da, TikTok videosu için rol gereği kaçırılan genç kadın, çekim esnasında kullanılan silahlardan birinin yanlışlıkla ateş alması sonucu feci şekilde can vermişti.

‘Kafatası Kırıcı’ adlı oyunda ilk olarak sağ ve soldaki kişiler havaya zıplıyor. Daha sonra ise ortadaki kişi zıplarken, diğer iki kişi havaya sıçrayan kişiye çelme takıyor ve ortadaki kişi yere yığılıyor. Bu tuhaf oyunda Brezilya’da bir lise öğrencisi hayatını kaybetti. 

En son olarak İtalyanın Palermo kentinde, TikTok’ta “blackout challange” adlı nefessiz kalma adı verilen bir oyun’da! 10 yaşındaki bir kiz çocuğu ölü bulundu.

İtalya Kişisel Verileri Koruma Kurumu (GPDP), TikTok’a yaşı kesin olarak belirlenemeyen kullanıcılara ait hesapların engellenmesi talimatı verdi. GPDP, talimatın 15 Şubat’a kadar geçerli olduğu, sonrasında değerlendirme yapılacağını ifade etti.

İtalyanın gündemine oturan olayın ardından savcılar da kız çocuğunun ölümüne ilişkin soruşturma başlattı. 

TikTok tarafından yapılan açıklamada, “TikTok topluluğunun güvenliği bizim önceliğimizdir. Yetkili makamların soruşturmalarında iş birliği yapmak için hazırız” denildi.

Kapitalizmin yalnızlaştırdığı, mutsuzlaştırdığı insanlar, özellikle gençler çareyi sosyal medyanın sunduğu yalancı dünyada buluyor. Kapitalizmin yarattığı sosyal bunalım artık öylesine bir hal almış ki mutsuzluğun yaşının doğasına dahi uygun olmayacak yaşta çocukları da etkisi altına almış durumda. Ve çocukların TikTok gibi sözde sosyal paylaşım sitelerinde bulduğu yalancı mutluluk adeta uyuşturucu gibi bağımlı hale getiriyor. Bunun doğal sonucu intiharlar, ölümler yaşanabiliyor.

Yalnızlaşma, yabancılaşma, mutsuzluk gibi kapitalizmin yarattığı sosyal sorunlara karşı yine kapitalizmin sunduğu alanlardan çocuklarımızı uzak tutmak yetmiyor tabii ki. Çünkü bu çok zor. Ancak kapitalizme karşı mücadele etmek, onu tüm kültürü ile layık olduğu yere; tarihin çöp sepetine atmak gerekiyor şüphesiz. Kapitalizme karşı verilen mücadele içinde kapitalist kültürün bu yozlaştıran etkilerden korunma yol ve yöntemlerini de barındırıyor zaten…

Sosyal ağlarda paylaşın