Fransa’da Halk Ayakta

23 Ocak Cumartesi günü, Fransa’nın başkenti Paris’te covid-19 pandemideki işten çıkarmalara karşı bir protesto gerçekleşti.

Paris’te “Güvenlik yasasına” karşı bir gösteri düzenlendi. 

Ulusal Meclis binası yakınında toplanan sol sendikalar, corona virüsü pandemisinde alınan tedbirler çerçevesinde geçici olarak kapalı tutulan iş yerlerinin işçi çıkarmalarını protesto etmek için yürüyüş gerçekleştirdi. Fransa İşverenler ve Sanayiciler Derneği (MEDEF) Merkezi’ne kadar yürüdü.

Yapılan protestoya 2 binden fazla kişi katılırken, Fransa’da aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa Hareketinin (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon da katıldı. Ayrıca Sarı Yelekliler ve büyük firmaların çalışanlarıda protestoya destek verdi.

Melenchon, “Zenginler daha da zenginleşirken, diğerleri fakirleşti. Yüz binlerce Fransız artık su dahi alamayacak duruma geldi”… “Olağanüstü sosyal hal ilan edilmesi gerekiyor” diyerek, insanların elektrik, kira ve yiyecek alma konusunda sıkıntı yaşadığını dikkat çekti. 

‘Güvenlik Yasası’ gazeteciler, aktivistler ve insan hakları aktivistlerinden şiddetli protestolara ve sert tepkilere yol açtı. Yasaya göre, polisi gösteren fotoğrafların veya görüntülerin yayınlanmasını her şekilde yasaklıyor. Bu yasaya rağmen fotoğrafları yayınlayanlar bir yıla kadar hapis ve 45.000 avro ya kadar para cezası verilecekmiş. 

Yasayı protesto eden yaklaşık 3 bin gösterici, “Polis her yerde, adalet hiçbir yerde“, “Polis devleti gösteri yapmamızı engelleyemez” sloganları attı.

Gösteri alanında konser vermek isteyen gruba saldıran polis göstericilerin ekipmanlarına el koyarken, kendilerine kar topu fırlatan göstericilere göz yaşartıcı gazla saldırdı.

İçişleri Bakanı Gerard Darmanin’e açıklamasına göre, yasaya karşı olanların düzenlediği gösteride 75 kişi tutuklandığı yönünde. 

Yunanistan’dan sonra Fransada’da gazeteciliği bastıran yasalar hazırlanıyor. Halkın haber alma  özgürlüğünü ve basın özgürlüğüne bir saldırıdır bu. Halkın gerçeği görmesini bu şekilde engel olunmaya çalışılıyor. 

Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları Ligi gibi sivil toplum örgütlerinin yaptığı açıklamaya göre   ülke genelinde 80’den fazla gösteri düzenlenmesi planladıkları yönünde.

Sosyal ağlarda paylaşın