Yunanistan’da Gazetecilere Yeni Yasa Tasarısı

Emperyalist ve faşist devletler medyada sansür yapınca, gazetecilere baskı uygulayınca, halkın bir araya gelmesini, sokak eylemlerini, protestoları yani halkın hak alma mücadelesini engelleyebileceğini sanıyor.     

Türkiye’de gazetecilere uygulanan kısıtlamalar şimdi de Yunanistan’da gündeme geldi. 

Yunanistan’daki sağ iktidar Yeni Demokrasi hükümeti, Bakan Mihalis Hrisohoidis tarafından Perşembe sabahı sunulan ‘gazetecilerin haber takibini kısıtlamayı öngören’ tasarı, basın özgürlüğünü doğrudan tehdit eden maddeler içeriyor.

Sivil Koruma Bakanlığı’nca perşembe günü hazırlanan tasarı; toplantı/gösteri yürüyüşleri ve mitinglere ilişkin yeni düzenlemeleri içeriyor.  

Açık Hava Toplantılarının Yönetimi Ulusal Planı” başlığı verilen tasarı gazeteciler arasında tartışma yarattı.

Bakanlık yaptığı açıklamada sözde  “gazetecileri korumak” amacıyla düzenlendiği belirti.

Gösterilerde gazetecilerin korunması yeni tasarının önemli bir bileşenidir. Bu, vatandaşların bilgi alma hakkının yanı sıra olayların olduğu durumlarda polis müdahalelerinin engelsiz yürütülmesini sağlayacaktır. Gösterinin güvenlik planı olayların merkezinde yer alabilecek gazetecilerin fiziksel bütünlüğünün korunmasını da içerir.

Yani, “gazeteciler için bir alanı belirleyecek ve önceden görevlendirilen bir memur, işbirliği ve karşılıklı anlayışı amaçlayarak miting boyunca onlarla irtibat ve iletişim kanalı görevi görecek”. Anlamına geliyor. 

Hrisohoidis sunduğu tasarıda ayrıca, gösterilerle ilgili “aşırılık yanlısı grupların çıkan olaylarla ilgili yaptığı yalan haberlerle” de açıkça sadırılıcağını belirtiyor.

Tasarının bir diğer maddesi şu şekilde, “Yunanistan polisi ve Sivil Koruma Bakanlığı’nın koordineli bir şekilde olaylarla ilgili açıklama yapacağı, olaylarda polis tarafından çekilen görüntülerin ve toplanan bilgilerin bakanlıkla paylaşılacağı ayrıca hazırlanacak haftalık ve aylık bültenlerin medya ile paylaşılacağı” da belirtiliyor.

Bu madde açıkça basın özgürlüğüne saldırı ve haber alma hakkının engellenmesi demektir. Sadece polisin gazetecilere ve medyaya verdiği bilgiler ve resimler paylaşılabiliçek. 

Atina Günlük Gazete Editörleri Sendikası (ESIEA) ve Yunanistan Foto Muhabirleri Birliği (EFE), Bakan Mihalis Hrisohoidis’ten acil görüşme talebinde bulunduğu açıklandı. 

Bu tasarı onaylanırsa direk halkın haber alma hakkını elinden alınmış olur. 

Gazetecilerden ilk tepkiler sosyal medyada geldi. 

AFP’nin Atina foto muhabiri Aris Messinis daha önce eylemlerde maruz bırakıldığı polis şiddetine dikkat çekerek, “Sizin ‘korumanızı’ defalarca kez vücudumda hissettim. ‘Demokratik’ hükümetin tek taraflı kararının sonucuna gelince, benim ve meslektaşlarımın vücudu umarım daha fazla dayağa dayanır” ifade etti.

Gazeteci Dina Vayena:  “Yılların tecrübesine dayanarak şunu belirmeliyim ki, İsrail güçleri kelimenin tam anlamıyla tetikte olan parmaklarıyla işgal altındaki Filistin topraklarına girmemizi engellediğinde her zaman bize bunun ‘kişisel korumamız’ için yapıldığını söylerlerdi” dedi.

Yunanistan’da son zamanlarda eylemler ve  protestolarda polisin artan şiddeti dikkat çekiyor. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), 20 Kasım’da yayımladığı açıklamada, Yunanistan İçişleri Bakanlığı ile polis teşkilatına “memurlarını gazetecileri engellemeyecek şekilde eğitilmesini sağlamaları” çağrısında bulunarak durumun ciddiyettine vurgu yaptı. 

Kaynak: GazeteKarinca

Sosyal ağlarda paylaşın