Hesabı mahşere kalmayacak dava: SOMA

KATİLLERDEN TEK BİR TUTUKLU YOK, HALKI TEKMELEYEN ÖDÜLLENDİRİLDİ, AİLELERİN ADALET TALEBİ GÖRMEZDEN GELİNDİ, KATLEDİLENLERİN HESABI HALKIN ADALETİNE KALDI


Devletin, özellikle AKP iktidarı döneminin denetimsizliği ve eliyle, topraklarımızı altın ve kömür madenleri gibi büyük sermaye şirketlerine peşkeş çekildi. Bunun sonucunda tek derdi daha fazla rant elde etmek olan tekellerle doldu ülkemiz. Tek derdi rant olan bu talancıların ihmalleri yüzünden bir çok insanımız hayatın kaybetti. Büyük suçlar işlendi.
Bu tekellerin işledikleri suçlar zaman içinde devlet eliyle aklanmaya çalışıldı ve, ya cezasız bırakıldı veya ödül gibi cezalar verildi. Verilen cezalar sonrasında tutuklu olanlar kısa bir süre sonra serbest bırakıldılar. Geriye ise paylarına yoksulluk, babasızlık düşen aileler ve hesabı sorulmamış, katledilmiş halkımız kaldı.

Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden katliamında yüzlerce madenci katledilmişti. Bu katliamda da suçlular hesap vermedi. Aileler suçlandı, suçlular ise zaman içinde devlet eliyle aklandı ve cezalandırılmadı. Facianın üzerinden tam 10 yıl geçti ve hala adalet sağlanmadı. Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, 12 Eylül 2024 tarihine ertelendi ve mağdurların talepleri dikkate alınmadı.

Raporlar dikkate alınmadı

2015 yılında başlayan Soma davası boyunca, 301 madencinin ölümüne sebep olan faciada suçlu bulunanlar tutuksuz yargılandı. Son olarak 4 Nisan 2022’de verilen hapis cezaları bile zaman içinde iptal edildi. Geçtiğimiz günlerde görülen duruşmada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi M.G’nin savunması tepkilere neden oldu. Raporda, Enerji Bakanlığı’na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne yapılan değerlendirmede çarpıcı eksiklikler vurgulandı. Ancak, raporlar dikkate alınmadı. Gerçek suçlular yine korundu.

Avukatlar: Bu bir katliamdır.

Ailelerin avukatları, bu durumu bir iş cinayeti değil, bir katliam olarak nitelendirdi. Manisa Barosu Başkanı Ümit Rona, bu olayın bir iş kazası değil, büyük bir katliam olduğunu ve hukukun üstünlüğünü korumak için davanın tarafı olmak istediklerini belirtti. Ancak, dosya ile ilgili verilecek cezanın ağır ceza mahkemesinin görev alanına girdiği ve mahkemenin görevsizlik kararı vermesini talep ediyorlar.

Madenciye atılan tekmeyi Faşist AKP hükümeti Ödüllendirdi, Halkımız UNUTMAYACAK

Soma maden katliamının ardından hükümeti protesto eden madenci Erdal Kocabıyık, polis tarafından gözaltına alınırken, Erdoğan’ın özel kalem müdür yardımcısı Yusuf Yerkel tarafından yerde tekmelenmişti. Bu olay Türkiye tarihine, halkımızın belleğine kazındı. Yerkel’in, madenciye attığı tekme sonrası devlet tarafından ödüllendirilmesi ise tekmeyi atanın halk düşmanı AKP iktidarı olduğu gerçeğini hatırlattı ve bu şekilde halkımızın tarihine işlendi.

Yerkel, olayın ardından yaptığı açıklamada, “Yaşanan hadise, beni derinden üzmüştür. O gün yaşadığım bütün provokasyonlara, maruz kaldığım hakaret ve saldırılara rağmen sükunetimi muhafaza edemediğimden dolayı üzgünüm” demişti. Bu sözler Yerkel’in madenciyi tekmelemesini unutturmadığı gibi, halkın bu tekmeye ve bu tekmeyi ödüllendiren faşizme olan öfkeyi arttırmaktan başka bir etkiye yol açmadı.
Utanmaz Yerkel, madenciyi yerde tekmelemesine rağmen, kendisi hakkında hastane raporu alarak yedi gün izin kullanmıştı. Bu durum, adaletin nasıl işlediğine dair bir örnekti.

Faşist AKP hükümeti, göstermelik bir kamu davası açtıktan sonra Yerkel’i ödüllendirerek Frankfurt Başkonsolosluğu’na ticari ateşe olarak atadı. Bu adım, halka yapılan haksızlıkların ödüllendirildiğini gösteren bir utanç vesilesi oldu. Ancak, halkımız bu adaletsizliği asla unutmayacak ve unutturmayacaktır.

Davanın son duruşması Haziran 2021’de görüldü ve tüm sanıklar serbest bırakıldı. DAVADA TEK TUTUKLU OLAN AİLELERİN GÖNÜLLÜ AVUKATI SELÇUK KOZAĞAÇLI’DIR. Katillerden tutuklu sanık kalmadı ve adalet arayan ailelerin çabaları görmezden gelinmeye devam ediyor.

GHA

Sosyal ağlarda paylaşın