Sınır Tanımayan Gazeteciler Basın özgürlüğü ülkeler listesini hazırladı


Medyaya karşı tahrik şiddete ve korkuya yol açıyor.

Gazetecilere yönelik sistematik saldırılar dünya genelinde, özellikle de gazetecilerin kendilerini daha « güvenli « hissettiklerini düşündükleri ülkelerde daha fazla arttı. ABD`nin zaten sıralamada düşük olan durumu bu sene daha da düştü. Almanya 13. cu sırada yer aldı. 2018 yılında Almanya`da gazetecilere yönelik saldırıların sayısı arttı.

Türkiye basın özgürlüğü olan ülkeler sıralamasında, Tansanya`dan, Nijerya`dan, Afganistan`dan, Uganda`dan  daha gerilerde ve 157. ci sırada yer alıyor.

Sınır Tanımaya Gazeteciler Başkanı Katja Gloger « Avrupada bile, popülist politikacılar, medyaya karşı hakaret ve saldırıları kampanyalarında hedef olarak seçtiler, bu durum şiddete yol açtı» dedi. « Gazetecileri kendi yetersizlikleri için günah keçisi yapan herkes saldırılar ve hatta cinayetler için zemin hazırlıyor» diye sözlerini tamamladı.

“Demokratik Avrupa” ve Biz

Almanya 2015`ten bu yana sıralamada iki sıra geriye gidip 13. cü sıraya geldi. Almanya`da 2018`de gazetecilere yönelik 22 saldırı vakası oldu. Olaylar genellikle sağ popülistlerin mitingleri sırasında gerçekleşti.

Türkiyede 11. Haziran tarihli Türkiye Gazeteciler Sendikasının resmi verilerine göre 142 gazeteci tutuklu bulunuyor. Tabii bu sayı basın kartı olan gazeteciler için geçerli. Zira Türkiyede serbest gazetecilik yapanlar, yada özgür gazetecilik yapanlar Uluslararası alanda kabul edilmesine rağmen, gazeteci olarak nitelendirilmiyor. Yine Türkiyede basın mensuplarına yönelik saldırılar gün geçmiyor ki medyaya yansımasın. Bütün bunlar yine dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi iktidarın isteği ve yönlendirmesi ile yapılıyor.

Basın özgürlüğü sıralaması bu yıl 180 ülkede gazeteciler, gazeteler ve medya içindeki durumu karşılaştırıyorlar. Çalışma 2018 yılı boyunca sürdü. Sıralama listesinin temel ilkeleri, gazetecilik çalışmalarının çeşitli yönleri ile ilgili anketin yanı sıra Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından belirlenen medya çalışmalarına yönelik saldırı, şiddet eylemleri ve hapis cezalarının değerlendirilmesinden oluşuyor.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.