“Mesafeler Dayanışmaya Engel Değil”

Boğaziçi Üniversitesi’nde Başlayan Direnişe Avrupa’dan Dayanışma Eylemleri Devam Ediyor

Seçilmiş Belediye Başkanları yerine kayyum atanıyor, KHK ile işçiler işlerinden atılıyor ve Üniversitelere kayyum ile rektör atanıyor. AKP korkutmaya, sindirmeye kendine karşı olabilecek herşeye saldırmaya devam ediyor. Şimdide üniversiteleri kontrole almaya çalışıyor. 

AKP’li Melih Bulu 5 Ocak’ta  Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atanmıştı. Atamayla başlayan protestolar Türkiye’den sonra Avrupa’ya da ulaştı. Dünyanın çeşitli yerlerinde ülkedeki adaletsizliğe dayanışmada bulunmak için eylemler gerçekleşiyor. Şimdiye kadar Hollanda – Amsterdam ve Rotterdam, Almanya – Köln, Berlin, Bonn ve Münih, İspanya -Barcelona, Belçika – Brüksel, İngiltere – Londra, Amerika – New Jersey ve Kanada – Toronto’da destek eylemleri gerçekleştirildi. 

Almanya – Münih

Almanya Münih’te yaşayan Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının çağrıcısı olduğu eyleme, kar yağışı ve soğuk havaya rağmen 100 yakın kişi destek verdi. Münih Max-Joseph-Platz’da yapılan eylemde, akademik kurumların özerk ve bağımsız olması ve bu kurumlarla ilgili kararların demokratik yollarla alınması talep edildi.

İngilizce, Almanca ve Türkçe okunan bildiriler  ve sloganlar sonrası, “yuh yuh” parçası da seslendirilerek protesto sonlandırıldı. 

Almanya – Köln

Köln Üniversitesi’nde öğrenim gören ve Almanya’da bazı SOL Parti Köln üyeleri bir araya gelip Boğaziçi Üniversitesi’ne sembolik dayanışma yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüşün ardından Köln kilisesi önünde eylem sonlandırıldı.

Almanya -Berlin

Almanya Berlin’de bulunan Yeşil Sol Parti üyeleri Boğaziçi Üniversitesi ile bir dayanışma eylemi gerçekleştirdi.

Hollanda – Amsterdam

Hollanda Amsterdam Van Gogh müzesi önünde bir araya gelen Boğaziçi mezunlar “Boğaziçi seçim istiyor, kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz’ pankartı açtı. 

Yurt dışında yaşayan Boğaziçi Üniversitesi Mezunları imzasıyla okunan ortak bildiride, “Kabul etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz! 1 Ocak 2021 gece yarısı, 1980 askeri darbe rejiminden sonra ilk kez üniversitemize kurum dışından bir rektör atanmıştır. Üniversite senatosunun 2012 yılında benimsediği özerklik, demokratik yönetim ve akademik özgürlük ilkelerine aykırı, demokratik bir seçim olmaksızın yapılan bu atama; akademik kadro, çalışanlar, öğrenciler ve mezunlar tarafından yoğun bir tepkiyle karşılanmıştır. Türkiye’nin her şehrinden Boğaziçi’ne gelmiş, dünyanın dört bir yanında yaşayan Boğaziçi Üniversitesi mezunları olarak senatomuzun belirlediği ilkeleri savunuyor, ülkemiz ve üniversitemiz ile ilgili tüm gelişmeleri endişe ile takip ediyoruz.” denildi. 

Yapılan açıklamada, “Her birimizin hayata bakışını biçimlendirmiş, kimliğini şekillendirmiş, becerilerine önemli katkılarda bulunmuş, başka türlü sahip olamayacağımız imkanlar sunmuş olan okulumuzun yanında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Boğaziçi’ndeki öğrenci arkadaşlarımızı, değerli akademisyenlerimizi ve emektar idari personelimizi tüm kalbimizle destekliyoruz. Sadece Boğaziçi Üniversitesi değil, ülkemizin tüm üniversiteleri demokratik ve özerk bir şekilde yönetilmelidir. Okulumuzun kapısına takılan kelepçeyi tüm üniversitelerimizin özerkliğine vurulmuş bir darbe olarak görüyor ve kabul etmiyoruz. Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir. Bu nedenle karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması gereklidir. Kendisi de Boğaziçi eğitiminden geçmiş, dünya klasmanında akademik bir başarı için özgür ve demokratik ortamın şart olduğunu bildiğine inandığımız Prof. Melih Bulu’yu istifa ederek; görevini üniversite paydaşlarının seçtiği, akademik geçmişinde şaibe bulunmayan, kurum içinden bir akademisyene teslim etmeye davet ediyoruz.” Belirtildi. 

Sosyal ağlarda paylaşın