İktidar-İşveren El Ele İşçiler Katlediliyor

Haziran ayında en az 124 işçi katledildi!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (IŞIM) yüzde 85’ini ulusal ve yerel basından; yüzde 15’ini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan aldığı bilgilere dayanarak hazırladığı rapora göre 2019 Haziran ayında en az 124 işçi katledildi.

Katledilenler arasında 6 çocuk ve 13 mülteci bulunuyor.

T.C. İçişleri Bakanlığı`nın  onayladığı 10 Maddelik Çocuk Hakları Bildirgesi`nin 10`una da uymayan devlet sadece Haziran ayı itibarı ile 2`si 14 yaşın altında, 6 çocuğun katledilmesinin sorumlusu oldu.

T.C İçişleri Bakanlığı korumakla mükellef olduğu Mültecilerden 13`ünü  haziran ayı itibariyle  katletmiştir.

T.C. Sosyal Güvenlik Bakanlığı  sadece  Haziran ayında  103 işçisini katletmiştir.

Şimdi de geçen seneden 2019 Haziran ayına kadar zamana bakalım:

Önce 2019`un ilk 6 ayından başlayalım. Yine İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi`nin sunduğu verilere göre bu yılın ilk altı ayında devlet ve işverenler eliyle toplam 840 iş cinayeti işlendi.

Bu cinayetlerde yaşamını kaybedenlerin 61’i kadın, 779’u erkek, 11’i  14 yaş ve altında olmak üzere 33’u çocuk. 63’u göçmen/mülteci.

205’i tarım, 165’i inşaat, 107’sı taşımacılık, 54’u belediye/genel işler, 48’i ticaret/büro, 32’sı metal, 31’i madencilik, 25’i enerji, 25’i gemi/tersane ve 24’u tekstil işkollarında çalışıyorlardı.

Ve ölüm sebepleri,  trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, kalp krizi, zehirlenme/boğulma ve elektrik çarpması nedenleriyle. Yani engellenebilir sebepler. Yani CİNAYET.

Tekrar İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi`nin 2018 yılı iş cinayetleri rakamlarına baktığımızda savaş raporu gibi bir rakamla karşılaşıyoruz. 2018 yılında devlet ve işverenler eliyle 1923 cinayet işlenmiş.

2018 yılında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle:

Trafik, servis kazası nedeniyle 408 işçi;

Ezilme, göçük nedeniyle 379 işçi;

Yüksekten düşme nedeniyle 325 işçi;

Kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 200 işçi;

Elektrik çarpması nedeniyle 113 işçi;

Şiddet nedeniyle 112 işçi;

Zehirlenme, boğulma nedeniyle 82 işçi;

İntihar nedeniyle 73 işçi;

Patlama, yanma nedeniyle 50 işçi;

Nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 40 işçi;

Kesilme, kopma nedeniyle 24 işçi;

Diğer nedenlerden dolayı 117 işçi, işçi cinayeti sebebiyle hayatını kaybetti.

67 Çocuk İşçi, işçi cinayeti sebebiyle hayatını kaybetti. Mülteci işçilerden 110 kişi iş cinayeti sebebiyle hayatını kaybetti.

Çalışma saatleri günde 10-12 saate ulaşan işçilere mesai ücretleri, izin hakları vb. verilmiyor. Güvenlik tedbirleri ne alınıyor, ne de denetleniyor. Özellikle taşeron işçiler bu koşullarda çalışırken şimdi taşerona rahmet okutacak kiralık işçilik gibi kölelik uygulamaları var.

Bütün bunları bilen ve uygulayan  patronlar, bürokratlar ve siyasiler yargılanmıyor. Yargılananlar ise çoğunlukla günah keçisi haline getirilen iş güvenliği uzmanları. Yine mahkemeler iş cinayetlerini cezalandırmıyor, failleri ’24 taksitli para cezası vererek serbest bırakıyor’.

Elimizdeki verilerin haber başlığımızı ne kadar doğruladığını sanırız böylece görmüş olduk. Yazımıza şunuda ekleyelim: Sendikacılık diye bir şey de var!!

Onlar bu duruma nasıl bir çözüm buldular, arıyorlar, arayacaklar………..???

Cevabı sizlere bırakıyoruz! Fakat halkımızın güzel bir sözü vardır: Ainesi iştir kişinin, lafa bakılmaz!

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.