Af Örgütü ve Belçika Baroları Tutsak Avukatları Konuştu

Belçika’da düzenlenen çeşitli panellerle Türkiye’deki tutsak avukatların durumu hukukçular ve insan hakları savunucuları tarafından tartışıldı.

Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Berrak Çağlar, Uluslararası Af Örgütü tarafından düzenlenen panelde, Türkiye’deki insan hakları ihlallerini anlattı. 27 Haziran tarihinde Brükel Af örgütü binasında gerçekleşen panelde ilk olarak Türkiye sorumlusu Jenny Vanderlinden bir konuşma yaptı ve HHB’den bir avukatı ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Jenny Vanderlinden ve Berrak Çağlar

Berrak Çağlar yaşanan adaletsizlikleri, büro olarak ilgilendikleri dosyalarla örneklendirdi polis tarafından katledilen Berkin Elvan, işkencede öldürülen Engin Çeber ve Soma katliamı olaylarını anlattı. Yaptıkları bu avukatlık çalışmasından kaynaklı daima devletin hedefinde oldukların ifade ederek büro olarak yaşadıkları baskın, tutuklamalar ve yargılanma sürecini aktardı dinleyicilere. 

Yine Brüksel’de aynı gün gerçekleşen bir başka panelde yine konu Türkiye’deki tutsak HHB’li avukatlar oldu. 

Belçika’nın 12 Barosunun (frankofon) binası olan “Maison des Avocats”, Avukatlar Evi’nde düzenlenen panelde HHB’li avukat Berrak Çağlar’ın yanısıra, Sosyalist Parti milletvekili Simone Susskind ve eski milletvekili Andre Dubus yer aldılar. Ayrıca Türkiye’de gerçekleşen tüm avukat duruşmalarına gözlemci olarak katılan Sibylle Gioe ve Diyarbakır Barosundan Nurcan Kaya da konuşmacılar arasındaydılar.

İlk olarak Simone ve Andre yaptıkları konuşmalarla neden tutsak avukatlar konusunu önemsediklerini anlattılar ve “bir ülkede adaletin savunucuları sadece işlerini yaptıkları için tutuklanıyorlar ise onların seslerini duyurmak bir mecburiyet” diye ifade ettiler. Simone Susskind “bu etkinliğin afişlerinde gördüğünüz fotoğraf, polisin saldırısına uğrayan genç avukat Barkın Timtik’in durumu özellikle çok etkileyici, 36 yaşındaki bu genç kadın 18 yıl hapis ile cezalandırıldı” diye konuştu.  

Ardından Avukat Berrak Çağlar yaptığı konuşma ile tutsak meslektaşlarının durumunu, son yaşadıkları baskın ve tutuklamaları, baskılar altındaki zor çalışma koşullarını anlattı. Çoğunlukla hukukçuların bulunduğu dinleyicilerin büyük bir ilgiyle dinledikleri Çağlar, yargılanma sürecine dair bilgiler verdi. Soruları cevaplayan Avukat Çağlar son olarak “karamsar bir tablo çizmek istemiyorum asla, başkanımız tutsak avukat Selçuk Kozağaçlı’nın dediği gibi ‘Biz kazanacağız’” diye konuştu.

Avukat Sibylle Gioe yaptığı konuşma ile katıldığı duruşmalarda gördüklerini detaylı bir şekilde aktardı ve “Türkiyeli meslektaşlarımızdan çok şey öğrendik, onların duruşlarında, gözlerinde kararlılık, cesaret gördük” dedi. Özellikle karar günü yaşananların tamamen hukuksuzluk olduğunu, düzmece bir yargılamaya şahitlik ettiklerini, polis ve jandarmanın avukatlara yönelik gözleri önünde şiddet uygulandığını ifade etti.  Sibylle ayrıca tüm hukukçuları Türkiye’de görülen duruşmalara katılmaya davet etti, gözlemci olmanın, avukatlar arası dayanışma ve paylaşımın öneminden söz etti.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.