Yunanistan Atina Barosundan Açıklama


TÜRK AVUKATLARIN GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRİRKEN KARŞI KARŞIYA KALDIKLARI HAKSIZ UYGULAMALARIN DURDURULMASI BİR ZORUNLULUKTUR

Daha öncede birçok kere vurguladığımız ve devamında aynı gözlemlerin uluslararası örgütler ve Avrupa kuruluşları tarafından da ifade edildiği gibi, 2016 yılındaki cuntanın ardından Türkiye devletinin adil devlet kavramından çok uzaklaştığını ve insan hakları ihlallerinin korkunç bir şekilde yaygınlaştığını görüyoruz. Dahası bu durum komşu ülkenin Avrupa insan hakları Sözleşmesi’ne aykırı tutumlarından dolayı, Strasburg Avrupa insan hakları mahkemesi tarafından da defalarca yargılanmalarına yol açmıştır. Görevlerini yerine getirdikleri için hedef haline getirilen avukatların varlığı, otoriter sistemlere özgü bir pratik olmakla birlikte, adalet kavramında da derin yaralar açan bir durumdur.

Basın tarafından açığa çıkartılan verilere göre, Temmuz 2016 tarihinden bugüne 1.546 avukat soruşturmaya tabi tutuldu, 599 kişi gözaltına alınıp, tutuklandı ve 248 kişi toplam 1603 yıl hapis cezasına çarptırılırken, avukatlar işkencelere de maruz kaldı. Bu verilerden yola çıkarak, uluslararası gözlemci kuruluşlar terör örgütü kurmak ve üye olmak suçlamalarıyla uzun yıllara varan hapis cezalarına çarptırılan avukat Barkın Timtik ve diğer avukatlara ilişkin kaygılarını dile getirmektedir ve söz konusu bu somut durumda da adil yargılanma hakkının hayata geçirilmediğini ifade etmektedirler. Sorunun Avrupa Avukatlar Derneği tarafından daha ayrıntılı şekilde ele alınması ve meslektaşlarımızın mesleki faaliyetlerine yönelik engellerin ortadan kaldırılması ve komşu ülkede haksız yargılamaların önüne geçilebilmesi için Avrupa genelinde koordineli faaliyetlerin hayata geçirilmesine çalışacağız.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.