ASGARİ ÜCRETLİYE “AÇ KAL”

TUİK asgari ücret komisyonuna ağır işlerde çalışan bir işçinin aylık yapması gereken gıda harcamasını 2 bin 331 lira olarak belirlediği raporu sundu.

TUİK’e göre daha hafif işlerde çalışanların ise bu kadara bile ihtiyacı yok.

Adı istatistik kurumu ama gördüğü işlev yalan ve aklama kurumu. İktidarın ve patronların istedikleri şekilde raporlar hazırlamak.

Sendikalar yoksulluk ve açlık sınırı ile ilgili binlerce rapor yayınlamıştır. Bu raporlara ulaşmak artık çok kolay.

Ancak ülkemizde aç kalmamak için, insan gibi beslenip, kira, giyinme, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için ne kadar maaş alınması gerektiğini bilmek için bu raporlara ihtiyaç yoktur.

Bugün ülkemizde yaşayan herkes çok iyi bilir ki bu rakamla bir ev değil, bir insan bile geçinemez. Patronların hizmetinde görevini layığı ile yerine getiren TUİK’in bu raporu kabul edilirse asgari ücret 2311* TL olacak. İşçi emekçi düşmanlığı konusunda gözünü karartmış AKP iktidarı, doymak bilmez bir şekilde ülkeyi soyup soğana çevirirken işçiye vereceği asgari ücret de bu rakamdan belki üç-beş lira fazla olur ya da az.

Sendikaların bu konuda ne yapacam? 8 milyonu aşkın işçinin asgari ücretle yaşadığı ülkemizde sendikalar eğer asgari ücret bu şekilde belirlenirse buna karşı yapacakları çok önemli. Çünkü milyonlarca insan bu maaşla geçinirken işçi ve emekçinin hakları için mücadele etmesi gereken sendikaların bundan önceki senelerde yaptıkları –ya da yapmadıkları- beklentilere cevap vermedi. İki esip gürlemenin ötesinde yapacaklarını izleyip göreceğiz. DİSK, KESK gibi sendikalar görüşmeler başladığında “asgari ücret 3200 TL” olmalıdır diye kampanya başlatmıştı. Bu rakam bile insanca yaşamak için gerekli miktarın çok altında olmasına rağmen milyonlara “AÇ KALIN” demekten başka bir anlamı olmayan 2311 TL’lik asgari ücrete karşı nasıl bir eylem planı hayata geçirecekleri merak konusu.

-Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.102,83 TL,

-Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6.849,62 TL,

– Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2.577,94 TL olarak hesaplandı. 


Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.