TİP’den Büyük (!) Tepki : “Alkol yasağını tanımayacağız”

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Valiliği‘nin, “ruhsatı bulunan işletmeler dışında alkol tüketilmemesi” ifadelerinin yer aldığı genelgesini yargıya taşıyacağını duyurdu.

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, konuyla ilgili “Alkol yasağını tanımayacağız” açıklamasında bulundu…

Bu açıklamasının ardından akıllara “TİP’in acaba ülkemizin başka sorunları ile ilgili de böyle “radikal” tepkisi var mı, olacak mı” soruları geldi.
Ülkemizde adaletsizlik diz boyu, açlık yoksulluk her geçen gün büyüyor, artık halk karnını doyuramaz duruma geldi, doğa talan ediliyor, ormanlar yok ediliyor, halkın evi başına yıkılıyor… TİP’ten böylesine “radikal” tepki görülmedi. Mecliste Erkan Baş’ın “ateşli” konuşmalarının dışında bir politikasına rastlamak mümkün değil. Yine ülkemiz hapishaneleri imha merkezlerine dönüştürülüyor, devrimciler, demokratlar, gazeteciler en genel anlamıyla muhalifler hapishanelere dolduruluyor, TİP’in gündemi ALKOL YASAĞI! Kendi milletvekilleri Can Atalay’ın serbest bırakılması için bir iki açıklama, mecliste fotoğrafıyla yapılan bir iki eylem dışında bir şey yapmayan TİP alkol yasağına karşı çok etkili bir açıklama ile tanımayacağını duyurdu.

Tabii ki TİP’in alkol yasağı ile ilgili neler yapacağı da merak konusu. Artık tüm ülkede örgütlerini harekete geçirip alkol yasağını tanımama eylemlilikleri mi yapacak bilemiyoruz. Ya da tüm partililerle yasaklı yerlerde alko tüketme eylemliliği mi gerçekleştirecek göreceğiz.
Alkol yasağı AKP faşizminin kendi yaşam biçimini dayatması olarak ele alınabilir. Ancak alkolün de aynı zamanda yozlaştırma aracı olarak kullanıldığı da gözden kaçırılmamalıdır. Alkol, uyuşturucu tüketimi bizim gibi ülkelerde bilinçlice arttırılır. Bizim gibi faşizmle yönetilen ülkelerde halkın duyarsızlaşması, örgütsüzleşmesi, uyuşması için alkol ve uyuşturucu bir silah gibi kullanılır. AKP faşizmi de bir yandan alkol yasakları çıkartırken diğer yandan bar, pavyon gibi bataklık yuvalarının çoğalması için özel çaba sarfetmektedir. Yozlaştırma politikasına karşı çıktıkları için onlarca devrimciyi hapishaneler dolduran da AKP faşizmidir.
AKP faşizmi ara ara alkol yasağını gündeme getirerek TİP gibi “alkol içme özgürlüğü” konusunda çok duyarlı(!) reformist çevrelere uğraşması için malzeme veriyor. TİP gibi CHP gibi çevreler de önlerine atılan bu yasağa balıklama dalıp muhalefetçilik oynuyorlar. Tabi bu arada AKP de gemisini yürütüyor. Olan, alkol yasağıyla uzaktan yakından ilgilenmeyen yoksul halka oluyor…

Bu arada alkol yasağı konusunda bir duyarlılık örneği de İstanbul Barosu’ndan geldi. Ülkede yaşanan onca adaletsizlikle ilgili varlığından söz etmenin mümkün olmadığı İstanbul Barosu’nun alkol yasağı konusunda çok duyarlı! Özellikle avukatların yaşadığı sorunlar, hapishanelerdeki avukatlar, ruhsatları ellerinden alınan avukatlar ile ilgili kılını kıpırdatmayan, özellikle baroların konusu olması gereken, S, R, Y tipi hapishaneler ile ilgili tek bir eylem yapmayan İstanbul Barosu’nun alkol konusunda açıklama yapması halkın sorunlarından ne kadar uzaklatıklarını gösteriyor.

Her türlü yasağa karşı tepki göstermek en genel anlamıyla ilerici olmanın gereğidir. Ancak özellikle tepki gösterilmesi gereken konularda sessiz kalan, halkın yakıcı sorunları ile ilgili bir şeyler yapılması noktasında ortalıkta görünmeyen çevrelerin alkol yasağı gibi suni gündemler ile ilgili gösterdikleri tavır(!) duyarlılık değildir.

Sosyal ağlarda paylaşın