Sudan, « Devrim Halkın Seçeneğidir !»

Sudan’da Aralık ayından bu yana eylemler sürüyor iktidara karşı. Ekmek fiyatının artmasına karşı başlayan gösteriler, ilerleyen aylarda adaletsizliğe karşı eylemlere dönüştü, büyüdü ve tüm ülkede « thawra ! » (devrim) sloganlarıyla eylemler düzenlendi. Onlarca kişinin hayatını kaybettiği eylemlerde, çok sayıda insan da tutuklandı. 

11 Nisan günü Ordu yönetime el koydu, 30 yıldır ülkeyi yöneten Ömer El Beşir’in tutuklandığını duyurdu ve 3 ay OHAL ilan etti. Ayrıca tüm siyasi tutsakların serbest bırakılacağı bildirildi. Darbeden bir gün sonra Savunma Bakanı ve Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Avad bin Avf görevinden ayrıldığını açıkladı. Yerine Orgeneral Abdulfettah el-Burhan Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı oldu. 

Gösterilerin önemli örgütleyicilerinden olan Sudan Komünist Partisi sosyal medya aracılğıyla açıklamada bulunarak şöyle dedi,

« Milyonlarca Sudanlı, ordunun sokağa çıkma yasağını reddederek ordu karargahı önünde meydanı doldurdu. Özgürlük ve değişimden yana olan güçler, “Askeri Geçiş Konseyi”ni reddederek iktidarın derhal halk temsilcilerine devredilmesini talep ediyor. El Beşir gitti, ancak rejim sürüyor. 11 Nisan’da yaşananlar tipik bir saray darbesidir. Halk her yerde haykırıyor: Nihai zafere kadar devrim sürecek.

El Hatip (Sudan Komünist Partisi Siyasi Sekreteri) ve Mesut (Sudan Komünist Partisi Merkez Komite üyesi) yoldaşlarımız serbest kaldı. İkisi de ziyaret ettikleri parti genel merkezinde bu sloganlarla alkışlandılar: Özgürlük, Barış, Adalet; Devrim Halkın Seçeneğidir!

Devrimin Troyka, AB, ABD, Kanada’nın yanı sıra Katar, Mısır ve Türkiye’nin gerici hükümetlerinin desteğinden yararlanan El Beşir’i devirmesi ve siyasi tutukluların serbest kalması başarısı göstermesine karşın, yaşanan geçici başarısızlık, halkın artan dayanışması ve kararlılığıyla ve mevcut Askeri Geçiş Konseyi’ni yenilgiye uğratmasıyla aşılacaktır.

Askeri darbe, Ocak 2011’de devrimi düşürmek için Mısır’da yaşananların bir kopyasıdır. Sudan Komünist Partisi ve tüm muhalif güçler, mücadele kararını göstermeye devam ederek Ulusal Mutabakat Güçleri, Sudan Çağrısı, Sudan Meslek Odaları ve silahlı örgütlerin dahil olduğu halkı temsil edecek tüm güçlerin kabul edeceği alternatif bir demokratik program uygulayacak bir sivil yönetimin inşası için mücadeleye devam edecektir. »

Sudan

Amerikancı iktidar, Dünya Bankası ve IMF politikalarıyla halkını yoksullaştırdı. Sudan Afrika’da CIA’in en büyük üssünü bulunduruyor, ABD Afrika Komutanlığı güçlerine dahil oldu. Ve son olarak Suudi Arabistan’ın saldırılarının yanında yer alarak Yemen’e asker dahi gönderdi.

1899 tarihinde İngiltere’nin işgaline uğrayan ülke, 1956’da bağımsızlığını elde etti. Devamında seçimlerin düzenlendiği ülkede, sıkça askeri darbeler yaşandı.Kahire Üniversitesinde okuyan Sudanlı gençler 1946 yılında Sudan Ulusal Kurtuluş Hareketi ismiyle örgütlendiler. Ardından Sudan Komünist Partisine dönüşen hareket bağımsızlık mücadelesi yürüttü. Ülkedeki sendikal mücadelenin örgütleyicisi oldu. 1965’te anti emperyalist çizgisi nedeniyle parti yasaklandı. 1971’de partinin 5 siyasi yöneticisi asılarak idam edildi. 

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.