Sudan’da Askeri Darbe: Bir Uydu Devletinden Başka Bir Uydu Devletine Geçiş


Anti Emperyalist Cephe Sudan’daki Darbeye ilişkin bir açıklama yaparak, darbenin emperyalistlerin çıkarından bağımsız olmadığı ve emperyalizmin işbirlikçisi kukla bir yönetimin yerini yeni bir kukla devletinin aldığını vurguladı. Açıklamada şöyle denildi:

Sudan’ın emperyalistlerin çıkarlarına boyun eğdirilmesi süreci, 2007 yılında BM askeri müdahalesiyle başlamış ve bugün rejim değişikliği protestolarıyla doruğa ulaşmış ve darbeyle sonuçlanmıştır.

İç savaşin ardindan Sudan, ülkenin güneyindeki BM güçlerinin varlığıyla Güney Sudan’ı oluşturmak için referandumla ayırma ile uğradı. ABD egemenliğine girdiğinden beri, petrol üretiminin% 85’ini emperyalistlere teslim ediyor. Petrol üretimi, Güney Sudan devletinin gelirinin % 98’ini oluşturuyor.


Sudan Cumhuriyeti’ndeki ekonomik kriz, Aralık 2018’de rejim karşıtı protestolara yol açmıştı ve emperyalistler, çıkarları için daha uygun olan yeni bir Sudan’a siyasi geçiş çağrısı yapma şansını kaçırmadı.


Protestoların yoğunlaşmasının ardından Sudan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Omar Başir “istifa etti” ve orduyu geçişi garanti edecek komiteler hazırlamaya başladı.


Sudan senaryosunun nihai sonucu beklenirken, Cezayir’in cumhurbaşkanı istifa etti ve orduya siyasi geçişini devredildi. Başka bir stratejik petrol üreten ülkenin neye geçişi? ABD hükümetinin ‘Washington Post’ gazetesi rejim karşıtı protestoları teşvik ettiğine göre, masada sadece bir seçenek var: emperyalizmin çıkarları için başka bir uydu devletine geçiş.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.