AKP’nin ‘Reform’ paketi Emperyalistleri İkna edemedi


Ekonomi Bakanı Berat Albayrak ekonomik krizden çıkmak için yeni bir ekonomi paketini geçtiğimiz günlerde açıkladı. Açıklanan ekonomi paketi emekçilerin kazanılmış haklarının gaspı anlamına gelecek maddeler içerirken AKP’nin emperyalist efendilerini de memnun etmiş görünmüyor. Amerikanın New York Times gazetesinde yayımlanan bir köşe yazısında şöyle denildi:

“Hükümetin ekonomi için kapsamlı bir plan olarak tanımladığı öneriye göre kamu bankaları 5 milyar dolarlık yardım alacak. Ancak ekonomistler, planın çoğunlukla Erdoğan’ın inşaat ve enerji sektörlerindeki yandaşlarını korumak için tasarlandığı görüşünde. Plan, derinleşen ekonomik gerilemeye, iki haneli işsizlik oranlarına ve yükselen fiyatlara yönelik sadece basmakalıp yanıtlar veriyor”

Anlaşılan o ki emperyalistler AKP iktidarından, halk icin daha fazla yoksulluk anlamına gelecek daha sert önlemler beklerken, AKP’nin reform paketi bunu karşılamaya yetmedi. Seçimler öncesi “dış güçler ekonomimize operasyon yapıyor” demişti. Seçimlerden hemen sonra ise Berat Albayrak reform paketi açıklayıp Amerika’nın yolunu tuttu ve dış güçlerden paketine destek istedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında gittiği Washington’da ‘Yapısal Dönüşüm Adımları’ paketini ve yeni ekonomi politikalarını anlattı. Albayrak ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya Washington’daki bir otelde 400 yatırımcıya sunum yapti.

Reuters haber ajansina gore bu sunuma katilan emperyalist tekellerin temsilcilerinden biri “Kimseyi ikna edebildiğini sanmıyorum, iyi geçmedi” dedi.  Bir diğeri ise “Yatırımcılar arasında, Türkiye’nin inandırıcılığını yeniden tesis etmek için daha fazla şey yapılması gerektiği yönünde genel bir hissiyat var ve bu durum pek değişmedi” dedi. Reuters ajansına göre AKP ‘yatırımcıları heyecanlandırmayı’ basaramamış!

Emperyalist tekellerden Akp’ye daha fazla reform çağrıları yapılırken, açıklanan ekonomi paketine yönelik demokratik kitle örgütlerinin tepkisi de artıyor. Paket içerisinde en çok tartışılan maddelerden birisi emekçilerin kazanılmış haklarından birisi olan Kıdem tazminatı. Berat Albayrak en son Kıdem tazminatının gaspedileceğine yönelik işaretler vermişti. Kamu Emekçileri Cephesi yaptıkları açıklamayla Kıdem tazminatının neden önemli olduğunu açıklayarak, Akp iktidarının bir kez daha gözünü işçinin alınterine diktiğini belirtti

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.