POLİS TEHDİDİ ALTINDAKİ HATAY HALKIN GÜCÜ MAHALLESİ’NDEN MEHMET DERSULU İLE RÖPORTAJ: “Mücadele edeceğiz, barınma hakkımızı savunmaya devam edeceğiz.”

(Hatay’da deprem bölgesinde kurulan Halkın Gücü mahallesinde yaşayan halk, polis tarafından geçtğimiz günlerde alanı boşaltmaları için tehdit edildiler.
Bu tehditle ilgili gelişmeleri, bölgede, mahallede yaşayanlardan biri olan Mehmet Dersulu ile konuştuk. GHA’nın soruları ve Dersulu’nun cevaplarını hem telefon kaydı olarak, hem metin olarak yayınlıyoruz.)

GHA: Dün, Hatay’daki Halkın gücü komitelerinin halkla birlikte kurduğu mahalleye yönelik bir tehdit olduğunu açıkladınız.
Gerçek Haber Ajansı’nda duyurduk bu gelişmeyi.
Açıklamanızda polisin size orayı terketmek için bir hafta süre verdiği belirtiliyordu.

Öncelikle şunu sormak istiyoruz.
Tehdit tam olarak nedir, tehdit edenler kimlerdi?

MEHMET DERSULU: Tehdit dediğimiz, iki polis gelmişti; orasının şerhli arazi olduğunu söylediler ve bir hafta içinde boşaltmamız gerektiğini söylediler. Biz de dedik ki depremzedeyiz, kendi evimizi yapıyoruz, dolayısıyla da buradan çıkmayacağız.
Ki burası özel mülk zaten. Ki en temel hakkımız barınma hakkımız. Bunu kullanıyoruz.
Sonra gittiler.
Herkese de söylüyoruz. Yazdık, paylaştık.

“BİR ŞİŞE SU YARDIMI DAHİ DOKUNMAYANLAR, GELİP YERİMİZDEN ETMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Bir ay önce de AFAD’dan kişiler gelmişti, yine polisle birlikte geldiler. Yine aynı şeyi söylediler.
Biz de sözümüzü söyledik. Burası özeldir. Burada evleri başlarına yıkılan, kalacak yerleri olmayan bir sürü aile var. Birlikte burda sorunlarımızı çözüyoruz.
Dolayısıyla tabii ki buradan çıkmayacağız yani.
O zamanlar 6 ay geçmişti. 6 ay boyunca bir şişe su yardımı dahi dokunmayanlar, gelip bizi yerimizden etmeye çalışıyorlar.

GHA: Tehdit edilen mahallede kaç aile veya kaç kişi barınıyor?

DERSULU: Şu an 5-6 aile var.

GHA: Tehdit edilen mahallede yaşam nasıl örgütleniyor biraz bilgi verebilir misiniz?

DERSULU: Orada zaten daha önce Sevgi Parkı’ndaydık. Küçük bungalov evler vardı. Oradan zorla çıkarıldık. Zorla çıkarılınca Çekmece mahallesi’ne geldik. Oradan da işte, bungalov evleri bu tarafa taşıdık. 8 tane vardı. üstünde 6 aile kalıyordu.
Aileler, yatmak için kullanıyordu.
Geri kalan herşeyimiz ortaktı. Ortak kahvaltı yapıyorduk. Herşeyi birlikte dayanışma ile yapıyorduk. Halktan gelen yardımlarla geçiniyorduk.
… başlayınca gözlerine batmaya başladık.
Zaten kendilerinin halka yardımları dokunmuyor. Yardımlaşmayla, dayanışmayla birşeyin yapılmasını da istemiyorlar. Dolayısıyla bunları hazmedemiyorlar.

GHA:6 Şubat Deprem katliamının üzerinden altı ay geçmesine rağmen sorunların çözülmediğini biliyoruz. Şu an bölgede en öne çıkan, en acil, en yakıcı sorunlar nelerdir… Bu konuda halkın acil sorunlarından bahsedebilir misiniz? İhtiyaçlar neler, öncelikler neler?

“EN ÖNEMLİ İHTİYAÇ SU VE HİJYEN”

DERSULU: Tabii ki en önemli ihtiyaç, su sıkıntısı var. Sonuçta hijyen çok önemli ki burda zaten ufak tefek yaralanmalar oluyor. Geçen hafta mesela kendim orada çalışırken bir yaralanma oldu.
O yaralanmalar iltihap kaptı. iki hafta boyunca ateşlendim.
Ayağım şişti. doktora gittim. Burada küçük bir yara bile hızlıca iltihap kapıyor ve kolay kolay iyileşmiyor.
Doktor, işte o yıkımlardan çıkan tozlardan ve zehirden kaynaklı olduğunu belirtti.
Dolayısıyla hijyen olmayınca vücudumuz enfeksiyon kapabiliyor.
En büyük sorunumuz hijyen sorunu. Ve bu da suyla giderilebilir. Su sıkıntısı var.
İçme suyu bulamıyoruz. Şu an en büyük sorun bu yani.
Düşünün bu ihtiyaçları karşılamayan yetkililer gelip bizi yerimizden etmeye çalışıyorlar yani.
Hijyen malzemesi ve su sıkıntısı. Şu an en büyük sıkıntımız bu. Daha da büyüyecek gibi duruyor.
Bir de şöyle bir şey oldu ki; yıkımlarda, binaları yıkıyorlar, her yıktıkları yerde su şebekesini patlatıyorlar. Alt yapıyı mahvedip gidiyorlar yani. Yıkım yapanların teK derdi de… (anlaşılamadı)… o zaman zehir soluyoruz yani.

GHA: Çok çok teşekkürler. Son olarak polisin halkın mahallesine yönelik tehdidine ilişkin eklemek istediğiniz birşey var mı? Bir duyurunuz, çağrınız var mı?

DERSULU: Yani tabii ki, kendilerine de söyledik alana geldikleri zaman, kamuoyunda da paylaştık, mücadele edeceğiz, barınma hakkımızı savunmaya devam edeceğiz.

GHA: Teşekkür ederiz. Sizlerle tekrar röportaj yapacağız. Oradaki sorunları gündeme taşımak için, insanlarımızı bilgilendirmek için ileride yine röportajlar yapacağız.
iyi akşamlar diliyoruz. Herkese kucak dolusu, saygı sevgi ve selamlar iletiyoruz.

DERSULU: İyi akşamlar, biz de teşekkür ediyoruz.

Sosyal ağlarda paylaşın