Helin İçin Kırk Yemeği

13 Mayıs’ta Helin’i Anıyor; Dünya Halklarının Ölümsüz Şarkısını Söylüyoruz

 

Helin Bölek için Türkiye’de ve Avrupa’nın bir çok bölgesinde “Kırk yemeği” veriliyor.
Ölüm orucunun 288. gününde şehit düşen Grup Yorum üyesi Helin Bölek, şehit düşüşünün kırkıncı gününde anılacak.
Çeşitli ülkelerdeki Grup Yorum Gönüllüleri ve Avrupa Grup Yorum gönüllüleri tarafından yapılan açıklamalarda, Helin’i, dünya halklarının ölümsüz şarkısını 13 Mayıs’ta kırk yemeği vesilesiyle anacakları belirtildi.
Çeşitli yerlerde yapılacak olan anma proğramlarının, internet üzerinden ortaklaştırılacağı açıklanırken bir çok yerde de Helin için helva dağıtılacak. Grup Yorum gönüllüleri, helvalarını, Helin Bölek’i dünya halklarının ölümsüz şarkısının niçin direndiğini ve niçin şehit düştüğünü anlatan bildirilerle birlikte dağıtacaklar.
Anmalar, Korona engelinin kalktığı yerlerde toplu mekanlarda yapılırken, yasakların, kısıtlamaların sürdüğü yerlerde, koşullara uygun olarak evlerde bir kaç ailenin bir araya gelmesi şeklinde yapılacak.

Kırk Yemeği
Kırk yemeği, çok eski dönemlere uzanan bir halk geleneğidir.
Anadolu’da hem Sünni, hem Alevi kesimin sürdürdüğü bir gelenektir. Bazı Sünni kesimler bu geleneği uygularken, karşı çıkanlar da vardır. Halkın bir kesimi “kırk yemeği”ne “ölü yemeği” de der. “Hayır yemeği” denilen yerler vardır. Alevilerde ise kırk yemeği “can aşı” olarak adlandırılıyor.
Alevilerde kırk yemeğinde bazen cemde düzenlenir. Bu cemde “dar’dan indirme erkanı” yürütülür. Ceme katılanlardan helallık istenir, borçları varsa ödenir. Yani bir bakıma, can aşı ve beraberindeki cem, aramızdan ayrılan hakkında geriye hiçbir olumsuzluk, bir tartışma, kalmasın diye yapılıyor.

Dünyanın Acılarını Yüklenip Gittiler
Kırk yemeğinin kökeni, eski topluluklara kadar uzanır.
İnanışın kökeninde ise şu vardır: “Ölünün 40. ve 52. gecelerinde “eza”ların (kemiklerin, organların) dağıldığına, ruhun acı çektiğine inanıldığı için yapılan dua ve verilen yemeklerle ölünün acısının azaltılacağı düşünülür.”
Gideni sahiplenmeye mezarda bile devam eden güçlü bir gelenek.
Fakat onlar, Helinler, Mustafalar acıların hepsini bu topraklarda çektiler.
Hiç kimseye acı kalmasın diyerek çektiler. Biz değil, onlar bizim acılarımızı azaltarak gittiler.
Dünya halkları şimdi Helin’in adını ölümsüz bir şarkı olarak söylüyor dillerinde.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.