Cibuti’ye İade Edilmek İstenen Kadamy İçin Eylem

Doğu Afrika’nın en küçük ülkesi Cibuti’de yaklaşık 30 yıldır mücadele yürüten Frud örgütünün (Birlik ve Demokrasinin Tesisi Cephesi) önemli liderlerinden Mohamed Kadamy ülkesine iade edilmek isteniyor. Silahlı mücadele yürüten Frud hareketinin lideri yıllarca hapiste kaldıktan sonra geldiği Fransa’da yaklaşık 20 yıldır siyasi sığınmacı olarak yaşamakta. Kadamy 13 Şubat tarihinde « suç örgütüne üyelikten » hakim karşısına çıktı, Cibuti’de yargılanmak üzere iadesi isteniyor.

Fransa’nın aracılığıyla Cibuti devletinin kendisine uzlaşma teklifi taşıdığını, ancak « bir kaç bakanlık koltuğu elde etmek için » anlaşmak istemediklerini, rejimin değişikliğini, demokrasi istediklerini belirten Kadamy « şimdi baskı ve yıldırmaya başvuruyorlar » dedi.

Davaya bakan soruşturma hakimi Serge Tournai aynı zamanda ‘Sarkozy Kadhafi’ dosyasının da soruşturma hakimi ve bu dosya için Cibuti’de bir tanığı sorgulama talebinde bulunduğu biliniyor. 

Kadamy’nin avukatı iade dosyasının Cibuti devletini memnun etmeye yönelik, bir çıkar hesabı içerdiğini söylüyor ve « bir siyasi sığınmacı iade edilemez » diyor. 

Bu amaçla 16 mart günü Frud yandaşları AB’nin başkenti Brüksel’deki Fransız konsolosluğu önünde bir eylem gerçekleştirdiler. Gerçek Haber Ajansı olarak eylemde bulunan Kadamy’nin görüşlerini aldık. Kadamy « Bu sadece benim ile ilgili bir durum değil aslında, genel olarak siyasi sığınmacı statüsünün yok sayılması ve bu durumu yaşayan bir çok kişi ile ilgili » dedi.

Cibuti, Bir Askeri Üs

Sömürgeleştirildiğinde Fransız Somalisi olarak isimlendirildi ve yapay bir şekilde sınırları çizildi bu küçük ülkenin. 1977 yılında bağımsızlığını kazansada emperyalist güçlerin kullandığı topraklar olarak kaldı. Cibuti, Doğu Afrika’nın en jeostratejik ülkelerinden biri. Ve ancak Cibuti’den kontrol edilebilen Aden körfezi dünyada deniz trafiğinin en yoğun olduğu yerlerden.

Somalili korsanlarla mücadele bahanesiyle bir çok ülke burada askeri üsler kurmuş durumda.

Cibuti’de askeri üssü olan ülkeler arasında, başta ABD 5 bin askeri ile yer alıyor, ardından Fransa, Çin, İtalya, Japonya ve son olarak da Suudi Arabistan yerleşmeye hazırlanıyor. Bu üsler, hava operasyonların yanısıra Afrika’nın çeşitli ükelerinden gönderilen askerlere eğitim vermekte kullanılıyor. Cibuti askerleri de Fransız subaylar tarafından eğitiliyor. Askeri üsler şu anda en çok Yemen’e yönelik saldırılarda kullanılıyor.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.