Yeni Zelanda Katliamı: Trump ve Erdoğan’dan İkiyüzlü Açıklamalar

Yeni Zelanda’da ırkçıların camilere saldırıp onlarca kişiyi katletmesinin ardandan siyasetçilerden ardı ardına açıklamalar gelmeye başladı.. Bu açıklamalar emperyalist devletler açısından tam bir ikiyüzlülük ve dökülen timsah gözyaşlarının ifadesi olurken Tayyip Erdoğan ise yaklaşan seçimler öncesi fırsatı değerlendirme peşindeydi.

En dikkat çeken açıklamalar Erdoğan ve Trumptan geldi
Erdoğan saldırı sonrası : “Ülkemizi ve şahsımı da hedef alan katilin temsil ettiği anlayışın Batı toplumlarını bir kanser gibi hızla ele geçirmeye başladığı açıktır.” dedi. Katledilenler Yeni zellandadaki halktı ama Erdoğana göre saldırı onun şahsına yapılmıştı. Katliamı bile siyasi ranta çevirmeye çalışan Erdoğan Batıyla beraber Suriye, Yemen, Irakta yaptıkları katliamların unutulduğunu varsayarak “Batıya karşı müslüman halkın savunucusu” rolünü üstlenmeye çalıştı. Bununla da yetinmeyen Erdoğan Tekirdağ’da partisinin düzenlediği mitingde “Bugün Erdoğan’a saldırılıyorsa bunun sebebi güçlenen Türkiye’dir” dedi. Ve Saldırının görüntülerini sinevizyondan halka izletti. Katliam, saldırgan ırkçılar tarafından Facebook üzerinden canlı yayınlamıştı. Saldırının görüntüleri gelen tepkilerin ardından Twitter ve Facebook’tan kaldırılmıştı.

ABD başkanı Trump ise Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorusu üzerine Yeni Zelanda’daki terör saldırısına ilişkin değerlendirme yaptı. Saldırının ‘beyaz ırkçılık’ söyleminin artışıyla ilgisinin olup olmadığıyla alakalı soruya Trump, “Bence hayır, çok ciddi sorunları olan küçük bir grup olduğunu düşünüyorum. Eğer Yeni Zelanda’da olanlara bakarsanız, muhtemelen durum budur. Konu hakkında henüz çok şey bilmiyorum” yanıtını verdi.

Saldırıyı düzenleyenlerin yazdığı manifestoyu görmediğini dile getiren Trump, saldırıyı “Berbat, berbat bir şey” sözleriyle tanımlarken ‘terör’ kelimesini kullanmaması dikkati çekti. Saldırıyla ilgili ilk açıklamasında Trump, ‘Müslüman’ kelimesini kullanmamamıştı.

Emperyalistlerin, Ezilen dünya halklarının başkaldırılarını terör olarak nitelendirirken böylesine açık ırkçı bir katliama terör dememesi, hasta ruhlu küçük grupların işi diye tanımlaması emperyalist ikiyüzlülüğü bir kez daha ortaya serdi.
Ayraca genel olarak emperyalist medya tarafından katliama yapan ırkçı faşistlerin için daha çok saldırgan, tetikçi ifadeleri kullanılıyor.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.