“büyü de baban sana” ve bir fırsatçının hezeyanları…

Erdal Eren kimdir? Ne zaman öldü, kaç yaşındaydı? İşte son sözleri

14 aralık Erdal Eren’in asıldığı gündü. Duvar gazetesinde bir haber yayınlandı. Haberde Kemal Sahir Gürel’in “büyü de baban sana” ile ilgili paylaşımları yayınlanmıştı.

Hepimizin diline dolanmıştır “büyü de baban sana” türküsü… 12 eylül faşizminin idam politikasının en alçak olanının hikayesiydi bu türkü. Erdal Eren’i anlatıyordu.  O bir devrimciydi. Ve 17’sindeydi daha. Yaşını büyüterek idam etmişti faşizm. Tek adım geri attıramamıştı cunta ona. Ağzından aman kelimesi çıkmamıştı. Yazdıklarında da halkının kurtuluşuna olan inancında zerrece şüphe yoktu.

Büyü de baban sana türküsü denince akıllara Erdal Eren ile birlikte Grup Yorum gelir. Hiç bir yerde başka bir müzisyen akla gelmez. Grup Yorum’un  1986’da çıkan “Sıyrılıp gelen” albümünün en beğenilen şarkılarından biriydi.

Yaprağın kıpırdamadığı zamanlardı diye tanımlanır o dönem. Halkın sanatını yapmanın bedel ödettirdiği, işkenceler hapisler hatta ölümleri göze almanın gerektiği zamanlar… Cuntanın astığı bir devrimcinin şarkısını yapmak ancak Erdal Eren gibi devrime olan inancını yitirmeyen, ölümü pahasına davasını savunanların cürret edebileceği bir şeydi. Bugün Grup Yorum’u Grup Yorum yapan da o zamanlar da o cürrete sahip olmasıydı…

Grup Yorum eski elemanlarından Kemal Sahir Gürel bir twit serisi yayınlayarak “büyü de baban sana” yı nasıl bestelediğini(!) anlatmış süslü cümlelerle. Araya da Ahmet Kaya, Gülten Akın’ı serpiştirmiş ama yazdıklarının tek bir yerinde Grup Yorum geçmiyor.

İlginç değil mi ?

Aslında hayır. İlginç olan bir şey yok.

Kemal Sahir Gürel gibi müzik bilgisini sistemin hizmetine sunmuş bir piyasa eskisinin Grup Yorum’u ağzına almayacağını tahmin etmek zor olmasa gerek. Mahirleri, Denizleri nostalji gibi göstermeye çalışan, içlerini boşaltan Hatırla Sevgili gibi dizilere müzik yapar sadece. Tek hesabı halk türkülerini yorumlarayarak kesesini doldurmaktır Kemal Sahir Gürel’in. Halk için sanatçılığın mahallesinden geçmez Kemal Sahir Gürel. Halkın acıları, halkın sorunları onu ilgilendirmez. O ancak müzik yapıp satar…

“büyü de baban sana” ile ilgili kurulacak bir tek cümlede eğer Grup Yorum geçmiyorsa bu utanmazlıktır. Bugün sıradan müzik gruplarında dahi dağıldıktan sonra, grupken ürettikleri şarkılar ile ilgili böylesine yaklaşımlara rastlanmaz.  Grup içinde ortak üretim olmasından dolayı, kimin daha fazla emek verdiği sorgulanmaksızın gruba aittir her ürün. Aklı sıra “büyü de baban sana” şarkısı Kemal Sahir Gürel’in bestesiymiş. Egosunun ne kadar büyük olduğunu gösteren “ben” lerle dolu paylaşımında “büyü de baban sana”yı nasıl bestelediğini betimliyor. Grup Yorum’un içindeyken, o zamanlar grubun elemanıyken üretilmiş her ürün kollektifindir. Grup Yorum’undur diyerek devam edelim.

Erdal Eren’in faşizm tarafından asılmasını konu eden türküyü ancak Erdal Eren’in mücadelesini sahiplenip büyütenler yapabilirdi. Bu da o zamanlardan bugüne Sıyrılıp gelen Grup Yorum olmuştur.. Erdal Eren’i nostaljiymiş gibi gösterip üzerinden prim yapmak Erdal Eren’e yapılacak en büyük ihanettir.

Gözünü budaktan esirgemeyen, canını feda etmekten zerre çekinmeyen onlarca yüzlerce devrimci Erdal Eren gibi devrim mücadelesinde ölümsüzleşmiştir. Bir dönem Grup Yorum içinde müzik yapmış Kemal Sahir Gürel bu insanların bir teki için sazının teline dokunmuş mudur ?

Hayır !

Halk için sanat yapmak uğruna Grup Yorum dünya çapında bir direniş gerçekleştirirken Kemal Sahir Gürel’in tek bir kelime ettiğini duyan olmuş mudur ?  

Hayır !

Helin Bölek, İbrahim Gökçek bu halk için türkü söyleyebilmek için canlarını verirken ağzını açmış mı acaba ?

Hayır !

Kemal Sahir Gürel Twitter üzerinden “büyü de baban sana” hakkında bu garabetleri yazarken Grup Yorum’un müzik çalışmalarını yaptığı İdil Kültür Merkezi’ne polis baskın yaparak içerde bulunan herkesi işkence ile gözaltına almıştı. Grup Yorum bir ateş çemberinden geçiyorken fırsat bu fırsat deyip Grup Yorum eseri “büyü de baban sana” ile ilgili paylaşımların hangi hesapla yapıldığı sorgulanmalıdır.

Kemal Sahir Gürel gibilerin bugün Erdal Eren ile ilgili tek kelime konuşabilmeleri için Erdal Eren gibi gözünü kırpmadan ölüme yürüyebilenlere en azından bir başsağlığı dileyebilecek cesarete sahip olması gerekir. Bu bir cesaret sorunundan öte bir onur bir ahlak meselesidir.

Helin Bölek, İbrahim Gökçek Grup Yorum emekçileriydiler. Grup Yorum’a ait “büyü de baban sana” türküsü gibi yüzlerce eseri söyleyebilmek için canlarını feda ettiler. Bugün ortaya çıkıp “büyü de baban sana”yı Grup Yorum’u ağzına dahi almadan kendi bestesiymiş gibi anlatmak, üstelik bunu Grup Yorum’a baskının dizginsizce sürdüğü koşullarda yapmak ilerde Kemal Sahir Gürel’i neden yaptın bunu sorusuna cevap vermek zorunda bırakacaktır. Grup Yorum eserlerine batan gemi malı muamelesi yapmak kimsenin haddi değildir. Kemal Sahir Gürel’in hiç değildir.

Grup Yorum tüm baskılara rağmen dim dik ayaktadır. Her koşulda sanatını yapmaya devam ediyor. Kar makinası gibi yol aça aça ilerliyor. Halk için, halkın mücadelesini büyütmet için üretiyor. Kemal Sahir Gürel gibi müziğini milyarlık, tekellerin sponsorluğunu yaptığı projelere satmıyor Grup Yorum. Sanatı halkın hizmetindedir. Müziği mücadeledir. Müziği halkın sevdası hasretidir. Adalet mücadelesidir…  “büyü de baban sana”  da dahil olmak üzere Grup Yorum kollektifinin atelyesinde üretilmiş eserlerin tamamında halktan başka kimsenin söz hakkı dahi yoktur. Grup Yorum’un ürettikleri halka aittir kısacası.

Sosyal ağlarda paylaşın