Uluslararası Destek: 365 Avukat Timtik ve Ünsal İçin Yargıtay’a Dilekçe Veriyor!

ÇHD Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz ölüm orucundaki tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın tahliye edilmesi çağrısında bulundu. Dünyanın birçok ülkesinden 365 avukatın üyeleri için Yargıtay’a dilekçe vereceğini söyledi. 

Burhaniye T Tipi Cezaevi’nde tutuklu avukatlardan Ebru Timtik ve Silivri 9 No’lu Cezaevi’ndeki Aytaç Ünsal “adil yargılanma” talebiyle başladıkları açlık grevini ölüm orucuna çevirmişlerdi. Timtik ölüm orucunun 153, Ünsal 122 gününde.


Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük İçin Hukukçular Deneği (ÖHD), Toplumsal Hukuk, Hukukçu Dayanışması, Demokrasi İçin Hukukçular ve Adalet İçin Mücadele meslek örgütlerinden avukatlar, Ankara’da tutuklu bulunan avukatları Timtik’ in ve Ünsal’ in yargılama sürecine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

ÇHD Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz, “Bizler hak savunuculuğu sorumluluğun gereği olarak, yurt içinden ve dışından yüzlerce avukatın dosyaya sunduğu dilekçelerde belirttiği üzere, oldukça meşru ve haklı olan adil yargılanma hakkının tesis edilerek, tutuklu tüm meslektaşlarımızın derhal tahliyesini talep ediyoruz” açıkladı.


“HUKUK YOKSUNLUĞUNUN SONUÇLARINI YAŞIYORUZ

Ülkede’de uzunca bir süredir yargı bağımsızlığı-tarafsızlığı ve adil yargılanma hakkı, savunma hakkı gibi temel ilke ve hakların büyük bir saldırı altında olduğuna vurgu yapan Yılmaz, “Artarak devam eden hukuk güvencesinden yoksunluğun ve keyfiliğin sonuçlarını her gün hayatımızın her alanında yaşıyoruz. Hapishaneler avukat, gazeteci, siyasetçi, öğrenci, insan hakları savunucusu, devrimci, sosyalist ve yurtseverle dolu. Ortak paydaları, adalet-özgürlük talebiyle siyasi iktidara muhalif olan bu insanların, hak ve özgürlükler penceresinden sesi ve sözü olmak bugün hala ‘dışarıda’ olabilen biz hak savunucularının bir sorumluluğudur” vurgu yaptı.

Timtik ve Ünsal’ın kritik aşamaya geldiğine dikkat çeken Yılmaz, tutuklu avukatların dosyasının bugün itibariyle Yargıtay’da inceleme aşamasında olduğunu söyledi.

365 avukatla dilekçe

Yılmaz, yargılama sürecini takip eden, ABD, Almanya, Avusturya, Belçika, Benin, Bulgaristan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fransa, Haiti, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsviçre, İtalya, Japonya, Katalonya, Lübnan, Polonya, Romanya ve Togo’dan 365 avukatın dilekçesinin Yargıtay’a teslim edileceğini paylaştı.

“365 meslektaşımızın dünyanın dört bir yanından, dosyanın incelemede olduğu Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne gönderdikleri dilekçe ile adil yargılanma hakkının gereğinin yerine getirilmesini, temel yargılama ilkelerinin ihlal edildiği açık olan dosya hükmünün esas ve usulden bozulmasını ve tutuklu meslektaşlarımızın derhal tahliyesini talep etmişlerdir.”

‘Savunmaya Özgürlük’ bileşeni kurum temsilcileri basın açıklamasını sonlandırdıktan saonra uluslararası bir çok avukat tarafından imzalanan tahliye dilekçelerini sunmak üzere Yargıtay’a geçti.

Timtik ve Ünsal’ın dava süreci nasil?

2017 yılında aralarında Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatlar bürolarına yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Yargılama sonucunda mahkeme, 18 avukata “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” iddialarıyla toplam 159 yıl 1 ay 30 gün hapis cezası vermişti.

Avukat Ebru Timtik de “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 13 yıl 6 ay, avukat Aytaç Ünsal’a ise 10 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

İstinaf Mahkemesi’nce onanan dosya şu an Yargıtay’da.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.