Katiller ve suçlular hariç herkese soruşturma, herkese dava…

AKP iktidarı döneminde halka karşı işlenen hemen hiç bir suç ceza almıyor. Polisin, bekçinin, jandarmanın işlediği suç kimi zaman kameralara yansımasına rağmen ceza verilmiyor, suçu işleyen çoğu zaman ödüllendiriliyor. Örneğin, Dilek Doğan’ın katili, örneğin Ethem Sarısülük’ün katili, Berkin Elvan’ın katili…  Bu örnekler kameralar önünde işlenmiş katliamlar. Ve hiç bir katile henüz ceza verilmemiş veya verilen ceza varsa da ertelenmiş. Katilleri görevinin başında.

Ama bunun yanında adalet arayanlar hapishanelere atılıyor sürekli. 

En son Avukat Efkan Bolaç’a, Instagram sosyal paylaşım sitesinde paylaştığı iki ayrı karikatür nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” davası açıldı.

Karikatürler, Brezilyalı çizer Carlos Latuff’un imzasını taşıyor. Birinde Berkin Elvan, diğerinde Somalı madenciler konu ediliyor. Berkin Elvan konulu karikatür, Hürriyet gazetesi de dahil birçok basın kuruluşunda da yayınlanmıştı.

Berkin’in katledilişinin üzerinden bugün itibari ile 3138 gün geçmesine rağmen hala katili-katilleri elini kolunu sallayarak geziyor. 

Paylaştığı karikatürlerden biri ise SOMA katliamı ile ilgili. Soma davasında ise hiç kimse hapiste değil. Sadece Soma’da katledilen 301 madencinin ailelerinin avukatlığını yapan Selçuk Kozağaçlı tutsak.

Şimdi yüzsüzce, utanmadan bu iki karikatür ile ilgili dava açabiliyor eli halkın kanıyla sıvanmış katil şef Erdoğan…

Cumhurbaşkanı değil, Başbakandı

İddianamede şu ifadeler var :

“Şüphelinin Instagram hesabından, bila tarihte ‘Bu günlerin de geleceği umuduyla…’ seklinde yorum yazarak Somalı maden isçilerini tasvir ettiği düşünülen şahısların Cumhurbaşkanını darp ederken karikatürize edildiği görseli paylaştığı,

“Yine bila tarihte ‘Gezi’nin kara kaşlı direngen çocuğudur Berkin #BerkinElvan17yasında’ seklinde yorum yazarak Berkin Elvan’ı tasvir ettiği düşünülen kişinin, Cumhurbaşkanını ve bir polisi parmağı ile yakalarından tuttuğunun karikatürize edildiği görseli paylaştığı…”

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Cumhurbaskanına Alenen Hakaret” baslığı altında düzenlenen 299. maddesine göre bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanlığının iznine bağlı.

İddianamede paylaşım yapılan tarihler belirtilmiyor. Oysa bir paylaşımın yapıldığı tarihte yani 2014 yılı başında Erdoğan henüz Cumhurbaşkanı değil, Başbakandı.

Davanın ilk duruşması, 6 Eylül 2022’de İstanbul 52. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek…

Sosyal ağlarda paylaşın