JES Şehri :Aydın

Aydın’da şu anda 29 Jeotermal Enerji Santrali ( JES) aktif olarak çalışıyor. JES’ lerin halk sağlığı üzerinde etkilerini değerlendiren Dr. Metin Aydın santrallerin saldığı gazların kentin çürük yumurta gibi kokmasına sebep olduğunu söyledi. Ayrıca Dr. Metin Aydın: ““36 yıldır JES’ler izinsiz olarak çalışmakta. Böyle bir uygulamanın Patagonya’da bile olma olasılığı yok ama Aydın’da yürürlükte” dedi.

Dr. Aydın JES ’lerin insan, doğa ve çevre sağlığına en büyük etkisinin ise şu olduğunu söyledi: “JES’lerin hem kurulum hem de faaliyetleri sırasında çıkardıkları akışkan, yoğuşmayan gaz ve buharlar ile hava, su, toprak kirliliği yapmaları. Normal koşullarda JES’lerin çıkardıkları akışkan miktarı 10 lt/sn üstünde ise bu akışkanı kanunen reenjekte etmek zorunda. Fakat maliyet gerekçesi ile çıkardıkları akışkanların yüzde 20-40 kadar miktarını reenjekte etmeyip dere, çay, sulama kanallarına ve en nihayetinde de Büyük Menderes Nehri’ne bıraktıkları için Aydın’da yer üstü ve yeraltı su kirliliği meydana getiriyorlar. Reenjekte edilmeyip Büyük Menderes Nehri’ne bırakılan akışkan (atık) miktarı yılda 80 milyon tondan fazla. Bu akışkanların içinde ise insan ve bitki yaşamına toksik etki gösteren pek çok ağır metal ve radyonükleit madde var. Bunların en önemlileri arsenik, bor, lityum, nitrat, kadmiyum, kurşun, tuz ve radon. Bunların hepsi ise kanserojendir.”

Türkiye’de JES’ lerin %58 i Aydın’ da. Bunun sebebini ise Dr. Aydın şöyle açıklıyor: “2007’de çıkarılan Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu ile Aydın topraklarının yüzde 85’i JES kullanımına açıldı. Bu kanuna istinaden jeotermal işletmeleri Aydın’da neredeyse yeri göğü işgal ederek her yere JES yapma yarışına giriştiler. JES yapımını hükümetin desteklemesi, mevzuatların onların isteğine göre düzenlenmesi, yüksek fiyatla elektrik alım garantisi verilmesi, JES’lerin denetimlerden muaf tutulmaları, JES işletmeciliğin en kazançlı sektörler arasında olması nedeniyle Aydın’da JES yapımı çok hızlı bir seyir izlemekte. Aydın il sınırları içinde şu anda 29 JES faaliyet halinde.”

Hükumet ve JES patronları, Aydın’ daki yerli halkın topraklarında hiçbir söz hakkı olmadığını düşünüyor. Ancak yerli halk topraklarını sonuna kadar savunuyor. Dr. Metin Aydın ’ın yaptığı açıklama ise köylü halkın haklılığını ortaya koyuyor. Hükumet’ in bu projeleri desteklemesi ve ayrıcalıklar tanımasının sebebinin kendi çıkarlarına hizmet ettiği çok açık. Doğayı ve insan sağlığını hiçe sayarak tamamen kendi çıkarlarını düşünen bir hükumetin 1 Milyon nüfuslu bir şehirde 29 tane JES’ e izin vermesi ,kendi çıkarları uğruna her şeyi hiçe sayabileceğinin bir göstergesi.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.