Imf’nin emirleri yeni ekonomi politikası oldu

IMF ile kim görüştü kim görüşmedi tartışmalarının gölgesinde Akp iktidarı, IMF direktiflerini yeni açıkladığı ekonomi politikasına koydu.

IMF iktidar ve diğer düzen partileri ile görüşmelerinden sonra Türkiye ekonomisi ile ilgili bir değerlendirme açıklaması yapmıştı. Bu açıklamada yine emekçilerin haklarına yönelik yeni saldırılar yeraldı. IMF açıklamasında şunlar denildi:

Kamu ücretlerinin geçmişe dönük endekslenmesine son verilmeli; asgari ücretler, verim artışlarına ve beklenen enflasyona bağlanmalıdır.

 “İşgücü piyasası kıdem tazminatı reformu ile daha esnek hale getirilebilir. Geçici istihdamda liberalleşmenin eksiksiz uygulanma önceliği önemlidir. Emeklilik sistemi reformu genişletilmeli; özel emekliliğe otomatik katılım genişletilmelidir.

IMF’nin bu talepleri Akp iktidarı tarafından emir olarak kabul edilmiş olacak ki Ekonomi Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı “Yeni ekonomi politikası”nda şu şekilde yeraldı.

Kamunun fiyat belirleme ve yönlendirme politikasına tabi belirli (personel dışında) alanlarda geçmiş enflasyon verisi yerine YEP’te yer alan enflasyon hedefleri dikkate alınacaktır.” 

 “Hizmetin özelliğine göre esnek çalışma modelleri uygulanacak; kamu kurumlarının esnek çalışma ile verimi sağlanacaktır. Kamu maliyesine yükü azaltmak üzere sosyal sigorta sistemi yeniden düzenlenecek; sosyal tarafların mutabakatıyla kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilecek; yarım çalışma ödeneği etkin şekilde uygulanacak, çalışanların bireysel emeklilik sistemine otomatik katılması genişletilecektir.

IMF enflasyona göre işçilere emekçilere yapılan zam uygulamasına son verin diyor. Bu işçi ve memurlara daha düşük zam demek. Halihazırda hükümet enflasyonu istatistiklerle oynayarak olduğundan daha düşük göstererek maaş zamlarını ona göre yapıyor. Ama IMF bunu da yeterli görmüyor daha düşük ücretler dayatıyor. Hükümet ise zamları enflasyona göre değil “enflasyon hedefine” göre yapacağım diyor. IMF nin emirleri kabul edilmiş oluyor.

IMF’nin diğer isteklerinde ise kıdem tazminatının gaspedilmesi, emeklilik sisteminin emperyalizmin istekleri doğrultusunda ‘liberalleştirilmesi’ yani özelleştirilmesi, ‘esnek işgücü piyasası’ var. Kısaca işçiler daha kolay işten çıkarılabilsin, güvencesiz çalıştırılsın diyor

Patronların ve emperyalizmin bu istekleri de Akp’nin yeni ekonomi politikasında aynen yeraldı.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.