Gazi Cemevi Yöneticisi Başgürboğa Anlatıyor: Güncellendi

“Sabah 7’de İstanbul’un bütün polislerini buraya yığarcasına abluka altına alındı Gazi”

Saldırı Gazi Cemevi’nde başlayıp mahallenin bir çok yerinde sürdü. Bir kez daha gaz bombaları altında kaldı Gazi halkı.

Gazi’deki saldırıyı, Gazi halkından, Cemevi yöneticilerinden Serdar Başgürboğa anlattı:

GHA:
Merhaba.. Oradaki gelişmeleri öğrenmek istiyoruz. Şu anda durum ne orada?

Serdar Başgürboğa:
Dün tören yapıldı, kısa bir tören ve törenin sonunda da ertesi gün yani bugün cuma günü, sabah saat 10’da buluşmak üzere insanlar ayrıldı. Buradan bir yürüyüş yapılacaktı, yaklaşık 500 metrelik bir yürüyüş yapılacaktı. Bu yürüyüşün sonunda da uğurlama ve ailesiyle birlikte, 4 kişiyle birlikte Kayseri’ye gönderilecekti. Maalesef sabah saat 10’da buluşma ve anma diye söylendi. Ama sabah 7’de İstanbul’un bütün polislerini buraya yığarcasına bir abluka altına alındı Gazi Mahallesi ve Cemevi. İnsanların giriş çıkışları engellendi, yöneticiler dahi içeri alınmadı, insanların üzerine gaz sıkıldı. Yaklaşık 4-5 saat sonra Cemevi’nin kapıları kırılarak Cemevi bahçesine girildi, polisler ve özel harekatçılar tarafından. Sonrasında da İbrahim yoldaşımızın morgda bulunan cenazesini alıp kaçtılar. Morgun kapılarını kırdılar, burada bulunan Cemevine ait yemekhaneyi talan ettiler, çay ocağı dediğimiz, kitap okuma yeri dediğimiz yeri talan ettiler. İnsanların üzerine binlerce gaz bombası attılar.

GHA:
Peki, Cemevindeki tahribat nasıl, ne durumda?

Serdar Başgürboğa:
Şöyle, ciddi bir tahribatla kapılar kırıldı, camlar kırıldı, morg kırıldı. Bakın, burada bir şeyin çok kırılması yada az kırılması sorun değil, burası Alevilerin inanç merkezi, inanç yeri.
Alevilerin burada cenaze erkanlarını kaldırdığı yer, ibadetlerini yaptığı yer. Burayı tamamen dağıtmak da. bir fiskesine zarar getirmekte aynı eş değerdedir. Bu bir zulümdür.
Bu zulmün karşısında çok az diye bir cümle kurmak çok akıllıca gelmiyor. Buraya saldırı başladığı anda, burada bir inanç kurumuna saldırı başlamıştır, inanç merkezine saldırı başlamıştır.

GHA:
Gözaltılar olduğunu gördük, nasıl oldu?

Serdar Başgürboğa:
Evet, ciddi sayıda gözaltı oldu burada, içeride bulunan insanlar, arkadaşlarımız gözaltına alındı. Bu sayıyı tabii ki tam olarak veremiyoruz, çünkü net bir bilgi yok ama, otuzun üzerinde olduğunu düşünüyorum ben baktığım kadarıyla, gözaltı araçlarına bindirilenleri gördüğüm kadarıyla.

GHA:
Aralarında İbrahim Gökçek’in babası veya annesi var mıydı gözaltıların içerisinde?

Serdar Başgürboğa:
Sanırım yok, babasını en son görmüştüm burada, ama ondan sonra tabi tekrar saldırı düzenlendi bizlere karşı. Ondan çok net bir bilgim yok yani. Şu anda gözaltında olup olmadıklarına dair net bir bilgim yok.

GHA:
Bunlar Gazi Cemevi’nin içerisinde olanlar, dışarıda olanlarla ilgili bir bilginiz var mı?

Serdar Başgürboğa:
Ben burada Cemevinde yöneticiyim zaten, öncesinde içerideydim. Sonrasında biriyle görüşmek için dışarıya çıktığımda beni de içeri almadılar. Yani dalga geçer gibi, “İçeride bir sürü yönetici var, sen ne yapacaksın ki?”, gibi hitaplarda bulundu sorumlu polis.
Dışarıda, Cemevi’nin bir kilometre yakınına kadar yaklaşanları, insanları gazla dağıttılar, plastik mermilerle dağıttılar. Bilgim sadece bu kadar. Dışarıda gözaltı var mıdır yok mudur şu an bilmiyorum..

GHA:
Peki şu an İbrahim Gökçek’in cenazesiyle ilgili bir bilginiz var mı, şu anda nerede tutulduğuna dair?

Serdar Başgürboğa:
Şu anda Kayseri’ye göndermek üzere götürüldüğü söyleniyor. Yani kendi araçlarıyla götürülüyor, buradanda 4 kişilik bir aile erkanından isim aldılar cenaze aracıyla beraber gidecekleri. Onlarla birlikte yola çıktığı söyleniyor.
Şu an Cemevimizin bahçesinde Alevi kurumları, Alevi dernekleri bir basın açıklaması düzenliyor.
Yani durumlar bunlardan ibarettir.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.