Bugün ”Dünya Sanat Günü”, Ülkemizde Sanat ÖLÜM ORUCUNDA

15 Nisan tüm Dünya’ da “ Dünya Sanat Günü” olarak kabul edilir.

2012 yılında Türkiyeli sanatçı ve Ulusal Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Başkanı Bedri Baykam, International Associations of Art (IAA),(Uluslararası Sanat Derneği)’ ın Meksika’da yapılan genel kuruluna Türkiye temsilcisi olarak katılmıştır.

Baykam, toplantıda Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan’ın Dünya Sanat Günü olarak kutlanmasını önerdi. Bu öneri çoğunluk oyu alarak, her yıl 15 Nisan tarihinde World Art Day (WAD) olarak kutlanılması kararı alındı.

Kısaca Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan’da artık Dünya Sanat Günü kutlanır.

Sanat bir toplumun kültürel damarıdır. Bizim ülkemizde ise sanat ve sanatçı terör listelerine alınıp başlarına ödül konulacak kadar baskı görmektedir. Grup Yorum üyelerinin terör listelerine alınması, yıllarca ceza alması ve özgürce türkülerini söyleyebilmek için ölüm orucuna yatması bunun en büyük göstergesidir.

Evet bizim ülkemizde bir müzik grubu özgürce türkülerini söyleyebilmek için ölüm orucuna giriyor ve üyesi şehit düşüyor. Helin Bölek ölüm orucu direnişinin 288. Gününde sanatını özgürce icra edebilmek için şehit düştü. Sanatını özgürce yapabilmek için ülkemizde bir sanatçı toprağa düştü.

Yine Grup Yorum üyesi olan İbrahim Gökçek ise 303 gündür ölüm orucunda. O da sadece yeniden milyonlara gitarını çalabilmek için 303 gündür direniyor sanatlarına uygulanan tüm baskılara karşı. Grup Yorum bu ülkede milyonlara türkülerini söylemiş bir grup. Bağımsız Türkiye Konserlerinde 1 Milyon kişiyi bir araya getirmiş bir gruptur. Ancak ülkemizde iktidarın baskısı yüzünden sanat ve sanatçı özgürce sanatını yapamıyor. Bunun için son çare bedenlerini ölüme yatırıyor ve iktidarın görmemezlikten gelmesi yüzünden toprağa düşüyor. Oysaki hakları olan ve çok kolay bir şekilde karşılanabilecek talepleri için iktidarın zorbalığı yüzünden yine iktidar tarafından katlediliyor bizim ülkemizin sanatçıları.

Yozlaşmış Amerikanvari şarkılar yapan hiçbir şarkıcının konserleri yasaklanmıyor bu ülkede. Hiçbir grubun üyeleri terör listelerine alınıp, hapishanelere atılmıyor. Grup Yorum’ un ise ezilen halkın çığlıklarını duyurduğu için, halkın sorunlarını anlattığı için aslında halkın tam kendisi olduğu için iktidar baskısı görüyor. İşte ülkemizde sanatın hali bu…

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.