FİDEL CASTRO 100 YAŞINDA: ABLUKA ALTINDAKİ KÜBA’DA “VATAN YA DA ÖLÜM” SLOGANIYLA ANILDI
Küba devriminin lideri Fidel Castro’nun 100’üncü doğum günü vesilesiyle Küba’da çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
ABD emperyalizminin ambargo ve diğer saldırılarının yoğunlaştığı bir dönemde yapılan etkinliklerde, Castro’nun direniş ve savaş mirası öne çıktı.
Kuşku yok ki, içerik olarak en güçlü etkinlik, sokaklardaki afişlerdi. Sokaklara Fidel Castro’nun posterleri ile “Patria o muerte!” (Vatan ya da ölüm) sloganının yer aldığı afişler asıldı.
En kitlesel etkinliklerden biri başkent Havana’daki Devrim Meydanı’nda gerçekleştirildi. Meydandaki törene, Küba devriminin yaşayan önderlerinden 95 yaşındaki Raul Castro da katıldı.
Devrim Meydanı’ndaki kitlesel mitingin yanı sıra, Fidel’in 100’üncü doğum yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde, bir Uluslararası Kitap Fuarı, sanat sergileri ve konserler düzenlendi.
Latin Amerika ve dünyanın dört bir yanından gelen çeşitli örgütlerin katılımıyla uluslararası bir panel düzenlendi.
Tüm etkinliklerin odak noktası, Fidel’in emperyalizme karşı savaşı ve direnişi idi.
Çünkü şu anda, Küba’nın, Küba halkının, Küba Komünist Partisi’nin ihtiyaç duyduğu her şey, Castro’nun Kübalılara bıraktığı bu direniş ve savaş mirasının içindedir.

Fidel Castro’nun 100’üncü yaş günü, Küba’nın son yılların en ağır ekonomik baskılarına maruz bırakıldığı bir dönemde kutlanıyor.
ABD yönetiminin yakıt sevkiyatına getirdiği kısıtlamalar ve yeni yaptırımlar, ülkede beş yıldır süren ekonomik kriz koşullarını daha da derinleştirmiş durumda.
Buna karşın Kübalılar, Fidel’in tarihe geçen direnç hattını sürdürme kararlılığını vurguladı.
FİDEL CASTRO’NUN HAYATI VE KÜBA DEVRİMİ
Fidel Castro, 13 Ağustos 1926’da Mayari’de doğdu.
1950 yılında Havana Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu ve halkın avukatı olarak siyasi mücadeleye katıldı.
1952’de faşist General Fulgencio Batista’nın darbe yaparak seçimleri iptal etmesi üzerine Castro, diktatörlüğe karşı silahlı mücadele örgütlemeye başladı.
26 Temmuz 1953’te Santiago’daki Moncada Kışlası baskınıyla Küba’da Castro’nun önderliğindeki gerilla mücadelesi yeni bir aşamaya geçti.
165 savaşçıyla birlikte gerçekleştirilen baskının ardından Castro tutsak düştü.
Mahkemede “Tarih beni haklı çıkaracaktır” başlıklı tarihi bir savunma yaptı. Bu savunmada Küba devrimine dair düşüncelerini ortaya koydu.
1955 ile 1958 yılları arasında Meksika’da “26 Temmuz Hareketi”ni kurarak gerilla savaşına hazırlandı.
Che Guevara ve Raul Castro’nun da aralarında bulunduğu yoldaşlarıyla ve gerilla gücüyle birlikte Küba’ya döndü.
Sierra Maestra Dağları’nda yürütülen yaklaşık üç yıllık gerilla savaşının ardından Batista diktatörlüğü yıkıldı.
1 Ocak 1959’da Castro’nun önderliğindeki gerilla güçleri Havana’ya girdi.
KÜBA DEVRİMİ ZAFERE ULAŞTI.
Fidel Castro, 25 Kasım 2016’da 90 yaşında yaşamını yitirdi.

