AKP-MHP rejimi, bir kez daha emekçilerin cebinden emperyalist savaş makinesine kaynak aktarmak için kolları sıvadı. TBMM’de alelacele geçirilen torba yasa ile yurtdışında yaşayan Türk işçilerin askerlik bedeli 8 bin 125 Euro’ya yükseltildi. Resmi rakamlara göre bedelli askerlik ücreti de 417 bin TL’ye çıkarıldı. Bu zam, “savunma” diye pazarlansa da gerçekte sermaye ve emperyalizm işbirliğinin yeni bir halkasıdır.
Yurtdışında, özellikle Almanya, Hollanda, Fransa ve Belçika’da fabrikalarda, inşaatlarda, temizlik sektöründe ağır koşullar altında çalışan milyonlarca emekçi, şimdi bir de “vatan borcu” adı altında yeni bir sömürü kalemiyle karşı karşıya. 18-41 yaş arası tüm çifte vatandaşlar dahil, birikmiş emeklerinin önemli bir bölümünü tek seferde Euro olarak konsolosluklara teslim etmek zorunda bırakılıyorlar. Bu paranın nereye gideceği ise açık: NATO’nun Türkiye’de kurmakta olduğu Multinational Corps Turkey kolordusunun masraflarının büyük kısmını karşılamak için.

Bu karar, tam anlamıyla bir sınıf saldırısıdır. Türkiye’nin işçi sınıfı ve emekçi halkı yıllardır eğitim, sağlık, konut ve insanca yaşam için kaynak yokluğundan şikayet ederken, rejim trilyonlarca lirayı silahlanmaya, NATO’ya ve savaş teknolojilerine akıtmaktadır. Dövizle askerlik zammı, diaspora işçilerinin alın terini doğrudan emperyalist ittifakın hizmetine sunmaktadır.
NATO, Libya’dan Afganistan’a, Yugoslavya’dan Irak’a kadar sayısız saldırgan savaşın mimarıdır. Bugün de Rusya-Ukrayna savaşını bahane ederek Avrupa’yı militarize etmekte, Türkiye’yi ise “ön cephe” olarak kullanmaktadır. Rejim, bu kolordunun komutasını Türk generallere verirken masrafların ezici çoğunluğunu Türk halkına ve gurbetçi işçilere ödetmektedir. Bu, “milli savunma” değil, uluslararası sermayenin ve NATO emperyalizminin bekçiliğidir.
Gerçek Rakamlar ve Sömürü
– Önceki bedel yaklaşık 6.500-6.700 Euro iken şimdi 8.125 Euro’ya fırlatıldı.
– Yüz binlerce gurbetçi emekçi bu parayı ödemek zorunda.
– Elde edilen kaynaklar savunma sanayii tekellerine, SİHA’lara, füze sistemlerine ve NATO altyapısına akacak.
– Aynı dönemde asgari ücret erimeye devam ediyor, emeklilik yaşı uzuyor, işsizlik ve yoksulluk rekor kırıyor.
Bu politikanın adı militarizm ve sömürüdür. Rejim, bir yandan “milliyetçi” nutuklar atarken diğer yandan NATO’nun ileri karakolu olma rolünü pekiştirmektedir. Gurbet işçileri, Türkiye’de üretilen zenginliğin bir kısmını zaten transfer etmekteyken şimdi bir de “askerlik vergisi” ile ikinci kez soyulmaktadır.
Emekçiler Ne Yapmalı?
Bu zam, emekçi halka karşı yeni bir yüktür. Gurbetçi işçiler sendikalar, dernekler ve ilerici örgütler üzerinden bu sömürüye karşı ortak tavır almalıdır. “Vatan borcu” adı altında emperyalist ittifaka kaynak aktarmak, gerçek vatanseverlik değil, işbirlikçiliktir.
Gerçek çözüm, NATO’dan çıkmak, askeri harcamaları radikal biçimde kısmak, kaynakları eğitim, sağlık, konut ve üretime yönlendirmektir. Sermaye iktidarı, krizini derinleştirdikçe bu tür zamları ve vergileri artıracaktır. İşçi sınıfı örgütlülüğü ve enternasyonal dayanışma ise tek gerçek alternatiftir.
8 bin 125 Euro’luk askerlik bedeli zammı, Türkiye’nin emperyalist sistem içindeki yerini daha da pekiştirmektedir. Bu para, ne “milli güç” yaratacak ne de halkın refahına hizmet edecektir. Aksine, daha fazla savaş, daha fazla militarizm ve daha fazla emekçi sömürüsü demektir.