24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü’nde AİHM Önünde Eylem

Koşulsuz Adalet Hareketi AİHM önünde eylem yaptı. 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü’nde yapılan eylemde AİHM binası önüne siyah çelenk ve cezaevlerinde tutuklu/hükümlü olan 146 avukatı temsilen 146 adet karanfil bırakıldı. 

Avrupa’da yaşayan Türkiyeli avukatlar tarafından oluşturulan Koşulsuz Adalet Hareketi, savunmaya karşı yürütülen operasyonları ve siyasal baskıları gündeme getirmek için 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü’nde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde eylem yaptı.

24 Ocak 1977’de Madrid’de “Atocha Katliamı” olarak anılan katliamda 5 işçi avukatının katledilmesi nedeniyle her 24 Ocak’ta anma düzenleniyor ve avukatların zorluk yaşadığı ülkelere dikkat çekilmeye çalışılıyor. Avrupa Demokrat Avukatlar Birliği (AED) ve Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avrupalı Avukatlar Birliği (ELDH) ile Avrupa Barosu İnsan Hakları Enstitüsü (İDHAE) tarafından 2019 yılındaki “24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü” de Türkiye’deki avukatlara ithaf edildi ve dünyanın birçok ülkesinde Türkiye’de tutsak olan ÇHD ve HHB avukatları ile dayanışma eylemleri hayata geçirildi.

AİHM devrimci avukatlar için karar vermiyor. Aytaç Ünsal’ın başvurusu, KHK ile işlerinden atılan emekçilerin davası

Bir çok konuda Türkiye faşizmi ile aynıla politikaya sahip Avrupa emperyalizminin kurumu olan AİHM de Avrupa emperyalizminin politikalarına uygun kararları ile biliniyor. Bir çok konuda AİHM AKP’nin elini rahatlatan kararlar almıştı. (Roboskiz davası, HHB ve ÇHD avukatları davası, Aytaç Ünsal’ın başvurusu, KHK ile işlerinden atılan emekçilerin davası…)

Halen hapishanelerde tutuklu/hükümlü olan 146 avukatı temsilen AİHM binasının girişine 146 adet karanfil bırakılan eylemde çeşitli hapishanelerden  ve halen yargılanmakta olan avukatların gönderdiği mesajlar da okundu. Mesaj gönderen avukatlardan biri de halen tutuklu olan Avukat Selçuk Kozağaçlı’ydı. Kozağaçlı mesajında ‘’Mesleğin onurunu direnen avukatlar koruyor, koruyacak. Mesleğin geleceğini de yine direnenler belirleyeceklerdir. Direnen avukatlar oldukça da başaramayacaklar. Asla teslim olmayacağız, geçecek ve biz kazanacağız’’ dedi.

‘AVUKATLARA YÖNELİK TOPLU OPERASYONLAR, OHAL’DE ZİRVEYE ULAŞTI’

Eylemde, 2011 yılında 47 avukatın gözaltına alınmasıyla başlayan avukatlara yönelik toplu operasyonların OHAL rejimi süreciyle zirveye ulaştığına dikkat çekildi. Bu operasyonlar kapsamında son 10 yılda yaklaşık 2 bin avukat hakkında terör suçlamasıyla soruşturma başlatılırken 600’den fazla avukatın tutuklandığı ve 441 avukat hakkında toplamda 2 bin 728 yıl hapis cezası verildiği vurgulanarak İstanbul Silivri Cezaevinde adil yargılanma talebiyle açlık grevine başlayan Avukat Ebru Timtik’in 238 günün sonunda hayatını kaybettiği hatırlatıldı. 2020-2021 Adli Yargı yılı açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatlara yönelik ‘Önümüzdeki dönemde avukatlıktan teröristliğe uzanan bu kanlı yolun önünü kesmek için gerekeni yapacağız’ sözlerinden sadece birkaç gün sonra başta Ankara (55), İzmir (33), Diyarbakır (24) ve Bursa (3) olmak üzere birçok ilde toplamda 115 avukat hakkında farklı tarihlerde gözaltı kararı verildiği belirtildi.

Türkiye’de 2 yıl avukatlık yapan ve bu süre içerisinde yargı düzeninin en esaslı unsurlarının bir baskı ve sıkışmışlık içindeki halini gördüğünü belirten hareket kurucularından Avukat Feyza Tekin, Türkiye’nin temel probleminin bağımsız ve tarafsız mahkemelerin yokluğu olduğunu ve hakimlerin kararlarında özgür olmadığını söyledi. “Avukatların dahi müvekkillerinden dolayı suçlandığı, adil yargılanma ve savunma hakkının bitirilmeye çalışıldığı düşünüldüğünde, adalet arayışı çıkmaz bir sokağa sürükleniyor” diyen Tekin, Türkiye’deki mahkemelerin, temel ilkelere, uluslararası yasalara ve Türk yasalarına dahi uymadığını ve bu hukuksuzluk ortamında makinenin dişlileri olarak çalıştıklarını belirterek bu dişlilere içeriden müdahale etmenin ve bu dişlileri kırabilmenin çok zor olduğunu kaydetti.

Sosyal ağlarda paylaşın