UCM’ye göre ABD’nin Suçlarını Soruşturmaya Gerek Yok

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Afganistan’daki savaş suçlarına ilişkin soruşturmayı reddetti.

‘Savaş suçlularının, soykırımların ve insanlığa karşı suç işleyenlerin yargılanması’ iddasıyla 2002 yılında kurulan UCM 12 Nisan tarihinde aldığı bu kararla gerçek kuruluş amacını da göstermiş oldu.

Temmuz 2010 tarihinde WikiLeaks Afganistan’da yüzlerce sivilin katledildiğine dair 90 bin gizli belge yayınlamıştı.Wikileaks kurucusu Julian Assange geçtiğimiz günlerde tutuklanıp ve ABD’ye iade istenirken, işgalci Amerika’nın suçlarına yönelik soruşturmaya gerek duyulmaması uluslararası hukuk kurumlarının kimlerin hizmetinde olduğunu gözler önüne seriyor.

Lahey’deki mahkeme yaptığı açıklamada, böyle bir soruşturmanın adalete hizmet etmeyeceği söyledi. 

Mahkeme ayrıca CIA’nin, Polonya, Romanya ve Litvanya’da bulunan gizli cezaevlerinde işkence uyguladığı Afganlılara ilişkin soruşturmayı da tümüyle reddetti. 

Başsavcı Fatou Bensouda, 2017 yılında UCM’ye Afganistan’da 2003’ten beri « insanlığa karşı işlenen suçlar ile savaş suçları iddialarına ilişkin » soruşturma başlatılması talebinde bulunmuştu. Soruşturma sadece Amerika’yı değil, Taliban ve Afgan hükümetine bağlı birlikleri de kapsıyordu.

Bu soruşturma talebinin ardından, ABD UCM’yi « yaptırım » ile tehdit etmişti ve çeşitli yollarla engellemeye yönelmişti. Amerikan askerlerine karşı Afganistan’daki araştırmalara katılan UCM çalışanlarına vize vermemiş ve soruşturmanın başını çeken Savcı Bensouda’nın ABD vizesini iptal etmişti.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.