« Faşizmin hukukunun hüküm sürdüğü bu zamanlarda teslim olmamayı tercih ettiler »

Grup Yorum elemanları avukatları eşliğinde İdil Kültür Merkezinde bir basın toplantısı düzenlediler 13 Nisan tarihinde. 

Grup Yorum Üyesi Sultan Gökçek yaptığı konuşmada, « hiç kimse burada AKP iktidarının aldığı siyasi kararların bedelini özgürlüğüyle ödemek zorunda değil. Bu kararlarla hiç kimse özgürlüğünden olmak zorunda değil. Onlar da bu meşrulukla hareket ettiler » diyerek son tutuklamalar konusunda değerlendirmelerde bulundu. 

Sultan Gökçek

Sultan Gökçek şöyle konuştu « Yıllık Yorum tarihi! Toplamda 24 albüm çıkarttık, bu albümlerden İLERİ Albümümüz 3 milyon, CEMO Albümü 1.5 milyon satıldı. Bu 34 yılın içinde ki bu kadar keyfi baskının, gözaltının, tutuklamanın içinde grubumuza 70 den fazla insan üyemiz oldu.

70 den fazla sanatçı çıkarttı bizim grubumuz. Sadece bilinen rakamlarla 159 tane konserimiz yasaklandı. Toplam 400 kez gözaltıyaşadık ve 500’e yakında üyelerimiz hakkında dava açıldı.

12 Eylül 2017’den beri toplam 11 üyemiz tutuklandı, 6 üyemiz hakkında da arama kararıçıkartıldı. Bu arama kararlarının hiçbir hükmü hiçbir meşruluğu yoktur. Biz bunu defalarca söyledik.

Bizim yaptığımız halk için sanat, halk için üretmek ama bugün bunu AKP iktidarı terörize etmeye çalışıyor. Neden çünkü biz milyonlarca insana konser veren bir grubuz. Tarihimize baktığımızda da bunu çok net görüyoruz, 34 yıllık Yorum tarihi var.

Baskınlardan sonra Grup Yorum ailesi daha da büyüdü. Sadece Hatay Samandağkonserinde 72 kişilik bir orkestrayla 35 bin kişiye konser verdik.

‘Listelerinize Bestelerimizle Cevap Vereceğiz’dedik ve toplamda 30’dan fazla beste yaptık. 2 kıtada 8 ülkede toplam 22 konser ve 3 internet konseri verdik. Yine yüzbinlerce insana ulaştık, yüzbinlere ulaşmamızıengelleyemediler, engelleyemeyecekler.”

Sultan Gökçek ayrıca hapishanede Yorum üyelerine enstrümanlarının verilmediğini belirterek « Emel’e, İbrahim’e, Barış’a, Meral Hır’a yatırdığımız bağlama, gitar hiçbir şekilde verilmiyor. Bir gözlem kurulu bir inceleme kararı var diyorlar» dedi.

Basın toplantısında 26 Şubat tarihinde yapılan baskında parçalanan bağlama gösterilerek  « Bağlamamızın hali ortada bu bizim sahne bağlamamız ve 21 parçaya bölünmüş durumda. Bunu açıklayabilecek hiçbir mantık, hiçbir yasa yoktur. Bunun hiçbir karşılığı bulunmamakta. Ama buraya gelen polisler, bizim bağlamamızı 21 parçaya böldüler » denildi.

Yaprak Türkmen

Grubun avukat Yaprak Türkmen ise yıllardır Grup Yorum’un avukatlığını yaptığını belirterek son baskında 8 kişinin gözaltına alındığını6 kişinin tutuklandığını hatırlattı ve “Ne yaptılar bu kişiler, faşizmin hukukunun hüküm sürdüğü bu zamanlarda teslim olmamayı tercih ettiler. Yapılan yargılamaların ne kadar hukuksuz olduğunu düşman hukukunun uygulandığı herkes tarafından biliniyor, ayyuka çıkmış durumda ki her zaman böyleydi“ diye konuştu.

Basın açıklamasında söz alan Betül Varan ise şunları ekledi “Hastaneye doktordan rapor almaya gidiyorsun doktora işkenceyi anlatıyorsun, morluklarıgösteriyorsun ama hastaneden çıkarken yine bir işkenceyle karşılaşıyorsun yani hastaneye gitmemizin hiçbir anlamıkalmıyordu.”

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.