Tüm dünyada emekçiler meydanlarda.

Emperyalist dünyamızda halkların çilesi bitmek bilmiyor. Her geçen gün emekçilerin yaşam şartları daha da zorlaşıyor. Hayatı çekilmez hale gelen halklar kimi yerde katliamlara uğruyor, kimi yerde açlıkla boğuşuyor, kimi ülkelerde kazanılmış hakları ellerinden alınıyor. Yoksul daha fazla yoksullaşırken emperyalist tekeller ve işbirlikçileri zenginliklerini büyütüyor. 

Bu durum olurken işçinin emekçinin birlik dayanışma ve kavga günü 1 Mayıs eylemleri tüm dünyada yaygınlaşıyor. Emekçiler alanlara çıkıyor.

Okurlarımıza dünyanın bazı yerlerinden 1 Mayıs ile ilgili kısa bilgi ve fotoğraf içeren haberi sunuyoruz: 

1 Mayıs İşçi Bayramı’nda tüm dünyada işçiler sokaklara çıktı. Çalışma şartlarının iyileştirilmesini isteyen işçiler taleplerini bir kez daha yükseltti. Yürürüşlerde hükümetler protesto edilirken, Filistinle dayanışma mesajları da verildi.

FRANSA

1 Mayıs İşçi Bayramı’nda Fransa’nın en büyük sendikası olan Genel İş Sendikası CGT öncülüğünde alanlar doldu. Bordeaux’da, Paris’te, Nancy’de, Marsilya gibi birçok metropol’de işçiler, miting ve gösteriler düzenledi ve haklarını talep etti. İşçiler emekçiler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u maketleri ile protesto etti. Fransa’da yapılan mitinglerin hemen tamamında Filistin halkının direnişi selamlanırken İsrail lanetlendi…

YUNANİSTAN

Yunanistan’da 1 Mayıs eylemlerinin adresi yine ağırlıklı olarak Atina oldu. Farklı şehirlerde de 1 Mayıs eylemleri olsa da asıl olarak Atina görülüyor. Atina’da bu sene 3 yerde 1 Mayıs eylemleri hayata geçirildi. Başkent meydanlarında yürüyen binlerce kişi, Filistinle dayanışma mesajları verdi.

İSKANDİNAVYA

İskandinavya’da bir mayıs büyük bir coşkuyla kutlandı. İsveç, Danimarka, Finlandiya ve İzlanda’da toplanan binlerce işçi, 1 Mayıs’ı sloganlar atarak ve bando eşliğinde müzik çalarak kutladı.

ABD

Kaliforniya’da düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşüne Filistin’e destek mesajları damga vurdu.

RUSYA

Moskova’da işçiler 1 Mayıs’ta alanlardaydı. Rusya Komünist Partisi de Moskova’nın merkezinde yerini aldı.

KOSOVA

Kosova’da da 1 Mayıs eylemleri gerçekleşti. Bu sene de Kosovalı kadın işçiler, dünyanın dört bir yanında olduğu gibi 1 Mayıs alanında yerini aldı. Kadınlar, kapitalizme ve erkek egemenliğine karşı tepkilerini yükseltti.

VENEZUELA

Venezuela’da başkent Caracas, sendikaların liderliğindeki işçilerle kalabalık 1 Mayıs mitingine sahne oldu.

PERU

Peru’da Devlet Başkanı Dina Boluarte protesto edildi. Lima’daki 1 Mayıs eyleminde işçilere yönelik polis saldırısı vardı.

KÜBA

Havana’daki mitingde Filistin’e destek mesajları verildi. Eyleme katılım yina yüzbinlerle ifade ediliyor. Tam rakamlar ile ilgili bilgi henüz paylaşılmadı.

LÜBNAN

Lübnan Komünist Partisi destekçileri, Beyrut’ta 1 Mayıs’ı kutlamak için bir araya geldi. Filistin bayraklarının taşındığı yürüyüşte, İsrail’e yönelik protestolar vardı.

TUNUS

Tunus’taki 1 Mayıs mitinginde dev bir Filistin bayrağı dalgalandı. İşçiler, Gazze’yle dayanışma mesajları gönderdi ve İsrail’e tepki gösterdi.

FİLİPİNLER

İşçiler, başkent Manila’daki başkanlık sarayı yakınlarında toplandı. Çeşitli sendikalardan yüzlerce Filipinli işçi, artan gıda ve petrol fiyatlarının ortasında ücret artışı ve iş güvencesi talep etmek için sokaklara çıktı. Polis, bazı noktalarda eylemlere saldırdı.

BANGLADEŞ

Konfeksiyon işçileri, Dakka’daki 1 Mayıs eyleminde taleplerini haykırdı. Kadın işçiler, “Cinsel istismarın olmadığı iş yerleri talep ediyoruz” yazılı dövizler taşıdı.

GÜNEY KORE

Seul’de büyük bir kalabalık, 1 Mayıs İşçi Bayramı için flama ve bayraklarla miting düzenledi. Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu (KCTU) üyesi işçiler, Devlet Başkanı Yoon Seok-yeol’un boynunda “Ben bir günahkarım” yazılı bir kukla ile yürüdü.

ÇİN

Çin’de işçiler, 5 günlük ulusal 1 Mayıs tatilinin ilk gününde, Pekin’in kuzeyindeki Badaling’de bulunan Çin Seddi’ne yürüdü. Çin’de “Laodongcie”ye (İşçi Bayramı) büyük bir önem veriliyor. Ancak ülkede dışa açılımın mimarı Deng Xiaoping’in ülkeyi açmasının ardından 1 Mayıs görkemli bir şekilde kutlanmıyor ve kitlesel bir etkinliğe sahne olmuyor.

GÜNEY AFRİKA

Güney Afrika muhalefet partisi Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF) destekçileri, Pretoria kentindeki Hammanskraal’da düzenlenen İşçi Bayramı mitinginde yerini aldı.

İNGİLTERE

İngiltere’de 1 Mayıs İşçi Bayramı, 1880’den beri kutlanıyor. Kutlamalar dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi İngiltere’de de büyük bir coşkuyla geçti. Londra’daki kutlamalar sırasında yaşanan gerilimler nedeniyle Londra polisi her yıl olduğu gibi bu sene de yığınak yaptı. 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları gibi büyük çaplı kutlamalarda, gösteriyi düzenleyenlerin planlanan gösteri gününden 6 gün önce polise etkinliğin yeri ve saatiyle ilgili bilgi vermesine rağmen bu yığınak yapılmaya devam ediyor..

İSPANYA

İspanya’da 1 Mayıs, diktatör Franco’nun ölümünden sonra, 1978 anayasası ile özgür şekilde kutlanmaya başladı. Resmi tatil olan 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda bu yıl sendikalar, ülkede yüzde 25,9 düzeyinde olan ve 6 milyon kişiye denk gelen işsizlerin durumuna odaklandı. “Kaliteli iş olmadan büyüme olmaz’ sloganları ve tarım işçilerinin mesajları bir mayısa damgasını vurdu

Endonezya

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da sendikalar ve çeşitli örgütlerin çağrısıyla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde yürüyüş düzenlendi.

Sosyal ağlarda paylaşın