Kimse bizi buradan söküp atamayacak … siz çekip/kaybolup gideceksiniz

(Recep Memişoğlu, 09/ 05/ 2021tarihli Rize Nabız gazetesinden, özetle)

Bu halkın kemikleri burada kaynamış, toprağını da, suyunu da, ağacını ve börtü böceğini de seviyor. Kimse bizi buradan söküp atamayacak, el mi yaman bey mi yaman göreceksiniz. Biz vardık ve zaten buradaydık, burada kalmaya devam edeceğiz, siz verdiğiniz zararla kalacak, çekip/kaybolup gideceksiniz

Rize’nin ne özelliği var da biri hava diğeri deniz iki adet ‘Lojistik’ liman yapılmaktadır?

Bana bir dostum takriben 10-15 yıl önce şunu demişti:“Biz araştırdık, projelere de ulaştık yakında açıklayacağız, bölgede ciddi ve hummalı bir çalışma var. Yabancı şirketlerce bölgenin emari çekildi, yerleri tespit edildi, hangi yerde hangi maden var tespitleri yapıld. Fırsat kollanıyor, yakın bir zamanda çalışmalara da başlarlar.”Geçenlerde İkizdere’ye gittiğimde şaşırdım kaldım. Bir duble yollar, tüneller, istinat duvarları, viyadükler yapılmış ki şaşırdım kaldım. Bölgede bu kadar araç geçecek ne var ki bu yollar ve yatırımlar yapıldı? Yıllarca yapımı devam eden ‘Yeşil Yol’ projesi de sadece turizm için yapılan bir yatırım değil. Demek ki bölgeden çıkartılması muhtemel madenlerin taşınması için bu yollara gerek duyulmuş. Rize merkezde bulunan Liman mevcut durumuyla bile tam kapasitede kullanılmazken ve çoğu zaman atıl dururken; şimdi böylesine adıyla bile muhteşem olacağı belli ‘Lojistik Liman’ demek ki bu çıkartılması düşünülen madenlerin taşınması için kullanılacak.

Peki, Pazar’da denizi doldurarak yapımı devam eden ve bu yıl açılması planlanan (ben bu yıl yetiştirilemeyeceğini düşünüyorum), hava limanının ‘Lojistik ve Bölge Hava Limanı’ olması ne anlama gelmektedir? İki yıl önceki hava limanı tanıtım toplantısında (ki bende katılmıştım) tanıtım şirketi şöyle demişti: “Hava limanı lojistik merkezli kullanılacaktır, Trabzon havalimanından daha kapasiteli olacaktır. Kargo ve Savaş uçakları dahi inebilecektir.”

Rize’nin sanayisi mi var, madeni mi var, nereye ve hangi bölgeye yakınlığımız var ki bu kadar devasa bir yatırım yapılmaktadır?

Trabzon havalimanından neden büyük oluyor?

Rize ile Artvin’i toplasanız kapasite olarak bir Trabzon etmez.

Evet, bizim Kafkaslara yakınlığımız var. Emperyalistler, ‘bu bölgenin yakın bir zamanda Ortadoğu olacağı, çatışmaların, karışıklıkların beklendiğini söylemektedirler. Onun içindir ki bizden bu tür lojistik merkezleri yapmamızı istiyorlar. Bu yatırımların hangi sermaye güçleriyle nasıl finanse edildiği, yabancı ortaklıkların olup olmadığı, uluslararası güçlerin desteklerinin boyutu hepsi de bilinmezliklerle doludur.

Bana göre yapılan hiçbir şey ülke menfaatine değil, ülkenin ve insanlığın geleceği emperyalistlere şimdiden ipotek edildi bile. İkizdere özeline tekrar gelirsek; kurulmak istenen taş ocağında toplamda 2 milyon kilo Amonyum Nitrat (patlayıcı), 72 ton dinamit lokumu, 144 bin adet de kapsül kullanılacakmış (Gazeteci Barış Yarkadaş’tan alınan bilgi). 400 hektarlık bir alanda, köylerin dibinde bu kadar malzemenin kullanılması demek, yöre halkına ‘çekip gidin buradan’ demek değil midir? Siyasal iktidar ve sermaye güçleri işbirliğinde, bölgede asırlardır yaşayan kadim halka, acıdır ama söylemeliyim, ‘çekip gidin buradan’ demeye getiriyorlar.

Bu halkın kemikleri burada kaynamış, toprağını da, suyunu da, ağacını ve börtü böceğini de seviyor. Kimse bizi buradan söküp atamayacak, el mi yaman bey mi yaman göreceksiniz. Biz vardık ve zaten buradaydık, burada kalmaya devam edeceğiz, siz verdiğiniz zararla kalacak, çekip/kaybolup gideceksiniz.

Sosyal ağlarda paylaşın