Hapishanelerde Korona’dan kaynaklı ölüm başladı: İlk ölüm Bafra’dan.

Samsun Bafra T Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Mehmet Yeter isimli hükümlünün korona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Cezaevinde meydana gelen ilk ölüm olayını, mahkumun oğlu Ferhat Yeter sosyal medya hesabından duyurdu.

Böylesine çok hızlı yayılan hastalıklar olduğunda devletler ceza ertelemeye gidebilir. Ki dünyada bazı ülkelerde toplu tahliyeler yapıldı. En hatırlananı İran’da onbinlerce mahkumun tahliye haberi idi. Filistin, Suriye..

Ancak korona virüsü salgını tehlikesine karşı hapishanelerin boşaltılması gerekirken henüz ciddi hiç bir şey yapılmış değil.  Çıkartacakları infaz yasası hariç.

Ülkemiz hapishanelerinde 300 bine yakın mahkum var ve  mahpuslar bir çok hastalığın oluşabileceği koşullarda yatıyor. Kapasitelerinin çok üzerinde mahkumun olduğu ülkemizin bazı yerlerinde 20 kişilik koğuşta 45 kişi kaldığı biliniyor.  Hapishanelerde korona virüsün bulaşması bir çok tutsağın hayatını kaybedeceği anlama geliyor çünkü zaten mevcut koşullarda 1500’e yakın ağır hasta tutsak var.

Bu günlerde gündemde olan infaz yasası ile iktidar hem hapishaneleri boşaltmayı hem de bu konuda kendine yönelecek eleştirileri boşa çıkartmayı hedefliyor. Ancak çıkartılan infaz yasasına karşı  oluşan muhalefet, yasanın sadece yüz kızartıcı diye tabir edilen suçlardan tutuklu ve hükümlü tefeciler, tecavüzcüler, uyuşturucu satıcıları, mafya ve çeteciler, dolandırıcılar gibi kesimlere yarayacağına ilişkin. Hapishanelerde 150 bini aşkın düşünce suçlusu diye de ifade edilen siyasi tutsak var. Yani bu hali ile çıkacak infaz yasası siyasi tutsaklar, gazeteciler, yazarlar, öğrencileri kapsamayacak.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.