Çorlu tren kazasında oğlunu kaybeden Mısra Öz Sel, anne ve babasını kaybeden İsmail Kartal ve ÇHD İstanbul Şube BaşkanıAvukat Gökmen Yeşil Yüksel TV’nin konukları oldular.
10 Eylül’de ikinci duruşması görülecek olan Çorlu tren katliamının aileleri mücadelelerini anlattılar.
Mısra Öz Sel programda şöyle konuştu, „Acılarla birlikte hayal kırıklıkları yaşıyoruz. Başından beri sordum, bu kaza neden oldu. Kimse bir açıklama yapmadı. Ailelere taziyeye gelen olmadı. Bazı değerlerin unutulduğu, makamın ön planda olduğu olaylar yaşadık. Ben evladımın hesabını sorarım. Uzun bir süreç, yıpratıcı bir süreç ama biz kararlı bir şekilde çıktık bu yola, nelerle karşılaşacağımızı da biliyorduk.
Bu katliamda her şey açık ortada olduğu için ben en başında, yargının bir şey yapmasına gerek yok zaten ortada diye düşündüm. Gereken neyse o olacak diye düşündüm. Öyle olmuyormuş. Yargı asıl sorumluları cesaretle hukuk karşısına çıkartıp yargılayamıyor.“
Mısra Öz Sel ayrıca „Ben gittiğim her yerde, bu katliamı anlatıyorum, bu ülkede neler yaşanabileceğini anlatıyorum herkese. Farkındalık yaratmak için. Bir olup adil yargılamayı elde etmemiz için“ dedi.
İsmail Kartal ise „Bizi muhattap almak zorundalar. Anayasa mahkemesine gittik Ankara’da tekmelendik. Hakkımızı aradığımız için. Mahkeme heyetinin yapmış olduğu rezillik. Neyi amaçladıklarını, neyi gizlediklerini biz çok net bir şekilde görmeye başladık. Bugün olmazsa yarın, o sanık sandalyesine gelip bu 25 aileye hesap verecekler. Bu tür davalara sessiz kalınmamalı. Örgütlenip, ses getirip devletten bunun hesabını sormamız lazım ki, bir daha böyle katliamlar yaşanmasın“ Diye konuştu.
Avukat Gökmen Yeşil bu sorunların en başta demir yollarının tasfiyesinden başladığını belirti ve demir yollarının en güvenli ulaşım sistemi olduğunu hatırlattı.
Yeşil, „Japonya’da 500 kmlik bir yol, 1964 yılından bu yana tek bir kaza yapmıyor. Bu Japonların bizden daha akıllı olduğu anlamına gelmiyor. Bizim toplumumuzun da mimarları, mühendisleri var… Rant kavgası sonucunda, tren sisteminin oluşumu esnasında ihmalkarlığı olanlar hiç bir şekilde sorumluluk almak istemiyorlar. Bu soruşturmanın genişletilmesi lazım, Savcılığın ilk soruşturmada yapılan eksiklikleri tekrarlamadan alternatif raporlar hazırlayarak, özellikle Uluştırma bakanı, Devlet Demiryolları genel müdürü ve üst düzey yöneticileri soruşturmaya dahil etmesi gerekiyor“ diye konuştu.
İlk duruşmanın görüldüğü 3 Temmuz tarihinde, Tekirdağ valiliğinin « provokatör, marjinal » açıklamasına değinen avukat « yakınlarını kaybetmiş insanların duruşma salonuna girmek için olay çıkarması mı provokasyon, tabii ki ne yapabilirse yapacak o salona girmek için » dedi.
Son olarak Avukat Yeşil „Sendikalar, Barolar, tüm demokratik kitle örgütleri bu davaya sahip çıkmalı“ diye vurguladı.
Adalet nöbeti eylemleri sayesinde, bir çok insana seslerini duyurduklarını anlatan Mısra Öz Sel ve İsmail Kartal, bu eylemlere devam edeceklerini belirttiler.