Bir Alman Hücresinden Çiçek

Gerçek Haber Ajansının yayın hayatına merhaba demesinin üzerinden henüz bir kaç gün geçti. Bir çok çevreden destek ve tebrik mesajları geldi. Belki de bunlardan en özeli bir tutsağın gönderdiği “çiçek” oldu. Almanya’nın Hamburg hapishanesinde devrimci tutsak olan Erdal Gökoğlu’ndan bir mektup ulaştı Ajansımıza. Başarı dilekleri ve güzel çizimiyle, sizlerle paylaşmak istedik. Ve ayrıca, Erdal Gökoğlu’nun tutulduğu tecrit hücresinden ülke ve dünya gündemine ilişkin gelecekte yapacağı çizimlere sitemizde yer vereceğimizi de belirtelim.

ERDAL GÖKOĞLU Kimdir?

Erdal Gökoğlu, mimarlık öğrencisi iken Haziran 1995 ve Temmuz 2001 arasında siyasi davalardan ötürü hapsedilmişti.

Türk cezaevlerinde yürütülen birçok askeri operasyonda mucizevi şekilde sağkalmayıbaşardı. 

Uzun tutsaklık yolculuğu Ankara’daki Ulucanlar Cezaevinde başladı.

26 Eylül 1999’da, koğuşarkadaşlarıölümüne işkence gördüler. Aralarından 10 tanesi katledildi.

Erdal askerlerin açtığıateşsonucu kurşunla yaralandı. Operasyona katılan askerler onu ölü sanarak, bedenini ölen diğer 10 tutukluyla birlikte cezaevinin duşlarının bulunduğu bölüme koydular. 

Rastlantısonucu yaşadığınıfark edince, askerler onu bu kez Burdur Cezaevine naklettiler.

5 Temmuz 2000’de, siyasi tutsaklar cezaevi yolunda kötü muameleye maruz kaldıklarıiçin duruşmaya çıkmayıreddedince askerler bu kez Burdur Cezaevi’ne müdahalede bulunurlar.

Bedeninde Ulucanlar operasyonunun yaralarıhenüz iyileşmemişken, Erdal Gökoğlu bir kez daha askerler tarafından yaralandı. Ardından Bursa Cezaevine nakledildi.

Hükümet yakın zamanda F tipi yüksek güvenlikli cezaevlerinin açılacağınıilan edince, onlarca tutuklunun ölümüyle sonuçlanan genişkatılımlıölüm orucu katıldı.

19 Aralık 2001’de, ordu ölüm orucunu kırmak ve tutukluların F tipi cezaevlerine nakillerini sağlamak için 20 hapishaneye müdahalede bulundu. 

Gaz, cop ve gerçek kurşunlarla 28 tutuklu katledildi. Bayrampaşa Cezaevi’nde, çatılara yerleşen askerlerin açtığıateşyağmuruyla alev alan koğuşlarının yanmasısonucunda altıkadın yanarak öldü.

Erdal Gökoğlu ağır yaralanmasına ve Edirne F tipi Cezaevi’ne nakledilmesine rağmen ölüm orucunu sürdürdü.

Birkaç ay süren eylemi sonrasında, Erdal Gökoğlu’na müdahale edildi ve götürüldüğü Edirne Devlet Hastanesi’nde zorla beslendi.

Yapılan bu müdahalenin sonucunda oluşan sıkıntıları, bugün dahi hala yaşamaya devam ediyor: Wernicke-Korsakoff sendromu hastasıoldu (hafıza kaybı, ataksi…) 

2001 yılında, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun (CMUK) 399ncu maddesi uyarınca, evinde ölmesi için hapishaneden çıkarılır. Yasa, sağlık nedenleriyle altıay süreyle serbest bırakılmasınıöngörüyor. Bu şartlıtahliye, hükümlünün durumuna göre yenilenebiliyor.

Aynıyıl, tam teşekkülü bir tedavi görebilmesi için arkadaşlarıtarafından ülke dışına çıkarılır.

2002 yılında Belçika’dan siyasi sığınma talebinde bulunur ve bu isteği 2007 yılında kabul edilir.

2004 yılında RTE bir Hollanda ziyareti sırasında tatsız bir olay yaşamıştı. Başbakanın koruma amiri Maksut Karal’ın işkenceci olduğunu haykıran bir devrimci, başbakanın korumalarıtarafından yaka paça RTE’den uzaklaştırılıyor ve Hollanda polisine teslim ediliyordu.O devrimci Erdal Gökoğlu’ydu.

İleri demokrasiye dolu dizgin koşan Türkiye Cumhuriyeti 2009 yılında Erdal Gökoğlu hakkında yakalama talebiyle interpolden kırmızıbülten çıkardı. Belçika hükümeti bu karara uymayacağınıbelirtti ve Gökoğlu’na hem oturum izni, hem de mülteci pasaportu verdi. 

24 Ocak 2016’da Polonya Almanya sınırında Polonya polisi tarafından gözaltına alındı Gökoğlu.

AB üyesi Polonya’nın, AB ülkelerinin birinden aldığıoturum izni ve mülteci pasaportuna rağmen Erdal Gökoğlu’nu gözaltına alıp Türkiye’ye iade etmeye yeltenmesi elbette şaşırılacak bir durum değil.

Kanıksanmamasıgereken bir başka durum da Erdal Gökoğlu’nun buna direnmesi.

2 Mart tarihinde Türkiye’ye iadesi için açılan mahkeme, davayı 6 Nisan’a erteledi, Gökoğlu’nun tutukluluk süresini ise 23 Nisan’a kadar uzattı. 

6 Nisan 2016 tarihinde Polonya’nın Gorzow Wielkopolski mahkemesinde görülen iade mahkemesi yaklaşık 2,5 saat sürdü.

Mahkemeye katılım oldukça yoğundu. Polonyalıların da yoğun katılımı vardı. Bununla beraber Polonya basını mahkemeye büyük ilgi göstererek mahkeme salonunda mahkemeyi an be an kaydettiler.

Mahkemenin ilk bölümünde Helsinki insan hakları vakfı Polonya şubesinden Jacek Bialas istatistiklere dayalı şekilde hazırlamış olduğu raporla ,Türkiye’deki hapishanelerin koşullarını ve 19 aralık operasyonunu ,bununla beraber hasta tutsaklara ilişkin bilgiler sundu.

Ardından sıra savcıya geldi. Avrupa mahkemeleri bir kez daha bir devrimciye yaptığı adaletsizlik ve hukuksuzluk altında boğuldu. Çünkü savcı mahkeme heyeti karşısında Erdal Gökoğlu’nu Türkiye’ye iade etme konusunda ellerinde yeterli gerekçe ve yasal hak olmadığını kabullenerek iade talebinden vazgeçtiğini dile getirdi.

Mahkeme nihai kararı açıklarken uzun bir savunma metni okuyarak genel anlamda, bu tutukluluk süresinin böyle uzatılmasındaki gerekçelerini dile getirdiler. Netice olarak Erdal Gökoğlu’nun tahliyesine karar verildiğini aktardılar.

Son olarak 13 Kasım 2017’de, Belçika’nın Liege kentinde polisler tarafından gözaltına alındı ve Almanya’ya iade edildi. Hamburg hapishanesinde tecritte tutuluyor ve davası halen sürüyor.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.