Anvers´de, Liege´de, Rotterdam´da… KIZIL BAYRAKLILAR ALANLARDA -4

Hollanda: Hollanda’da Grup Yorum gönüllüleri ve Halk Cepheliler alandaydı.

Korona virüsü korkusunun hakim kılınarak halkın tecrit edilmeye çalışıldığı ülkelerden biri de Hollanda.

Her sene olduğu gibi bu sene de alana çıkılmalıydı ve çıkıldı. Halk Cephesinin maskeni tak, eldivenini giy bayrağını al gel çağrısına uyarak Roterdam şehrinde 1 mayıs kutlaması yapıldı.

İstasyon meydanında yapılan 1 mayıs kutlamasında “yaşasın 1 mayıs” ve “adalet yoksa direniş var” sloganlarının yazıldığı pankartın açıldığı eylemde 1 mayıs ve ölüm orucu direnişi ile ilgili sloganlar atıldı. Hollandalı ve Türkiyeli grupların da katıldığı 1 mayıs kutlamasını gelip geçenler ilgiyle izledi…

Anvers : Dünya’nın her yerinde olduğu gibi Belçika’nın Anvers şehrinde de Halk Cepheliler 1 Mayıs’ı alanlarda karşıladılar. Anvers Groenplaats’ta Halk Cepheliler bisikletleri, kızıl flamaları, fularları ve yıldızlı şapkalarıyla 1 Mayıs’ta yerlerini aldılar. Burada Helin Bölek, Mustafa Koçak’ın fotoğraflarıyla neden şehit düştüklerini anlatan Flamanca yazı, ”Yaşasın 1 Mayıs!, Lang Leve 1 Mai!, Biji 1 Gulan!” dövizleri ve karanfiller alana bırakıldı. Bir kere daha ölüm orucu direnişimiz ve direnişçilerimizin talepleri meydanlara taşınmış oldu. Sonrasında şehrin en işlek meydanlarında bisikletler üzerinde sosyalizmin kızıl bayrakları dalgalandırıldı. Anvers halkının yoğun ilgisi, fotoğraf, video çekimleri ve alkışlarıyla 1 Mayıs marşı, ”Yaşasın 1 Mayıs!, Yaşasın Ölüm Orucu Direnişimiz!, Helin Bölek Ölümsüzdür!, Mustafa Koçak Ölümsüzdür! İbrahim Gökçek Onurumuzdur!” sloganları şehrin sokaklarında yankılandı.   1,5 saat süren 1 Mayıs eylemi iradi olarak bitirilecekken Anvers polisi Korona bahanesiyle hazımsızlığını bir kere daha gösterdi. 6 Halk Cepheli’nin kimlikleri alınarak, Korona tedbirlerini ihlal ettikleri gerekçesiyle para cezası kesileceği bildirildi.

1,5 metre mesafe kuralına uyduklarını, ne kendi ne de halkın sağlığını tehlikeye atmadıklarını, 1 Mayıs’ı kutlamanın yasak olmadığını dile getiren Halk Cepheliler bu cezayı kabul etmeyeceklerini, itiraz edeceklerini söylerek alandan ayrıldı.  

Liege : Belçika Halk Cephesi 1 Mayıs’ta 2 ayrı şehirde alanlarda idi.
Belçika’da her sene 3 ayrı şehirde sendikaların ve sol partilerin düzenlediği 1 Mayıs bu sene yapılmadı. Korona salgını ile yaratılan iklime çok çabuk uyum sağlayan sendika ve partiler daha salgın ile ilgili önlemlerin ilk alındığı günlerde 1 Mayıs’ı yapmama kararı verdiler. Kimileri ise “temmuz’a erteleme” saçmalığını yaptılar.


Halk Cephesi’nin yaptığı tarihi “bu sene de alanlardayız” çağrısı Belçika’da da hayat buldu. Tarihi bir çağrı idi çünkü koca koca sendikalar, koca koca örgütler, partiler korona bahanesi ile sosyal hakların kısıtlanmasına, hatta kullanılamaz hale getirilmesine sessiz kaldılar. Daha da ötesi kanla canla, bedellerle kazanılmış 1 Mayıs’ı iptal ettiler kimseye sormadan. 1 Mayıs’ı evlerde, balkonlarda kutlamak gibi işçi sınıfının taleplerinin çok gerisinde bir yaklaşımla kelimenin tam anlamıyla 1 Mayıs’ı savuşturdular.
Belçika’nın Liege şehrinde her sene 1 Mayıs’ın yapıldığı alanda bir araya gelen kitle birerli sırayla yürüyüşe geçti. Yaklaşık 700 metrelik yolu sloganlar ile yüründü. Sonra Faşizme karşı savaşta düşen partizanların anıtının önünde yapılan bir konuşma ile 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.
Yapılan konuşmada “1 Mayıs evlere, balkonlara hapsedilemez. 1 Mayıs, bize bugün koronayı bahane ederek meydanları yasaklayanlara karşı verilen mücadeleler sonucunda kazanılmış bir haktır. 1 Mayıs’ı şehitler vererek kazandık. Bedeller ödeyerek kazandık. Alanları boş bırakmayacağız” dendi. Daha sonra söz ölüm orucu direnişinin 319.gününde olan Grup Yorum elemanı İbrahim Gökçek’e verildi. 2011 yılında taksim alanında yaptığı konuşmanın dinlendi. Sürekli sloganların atıldığı mitingde birlikte 1 Mayıs marşı söylendi. Daha eyleme son verilir verilmez polis keyfi bir şekilde kimlik kontrolü yapmak istedi. Kimsenin kimliğini vermemesi üzerine takviye polis çağırıldığı görüldü. Dağılan kitleye çevrede bulunan halk ellerindeki pankartları göstererek “bize verin biz saklarız, polis gidince gelin alın” demesi dünyanın her yerinde halkların dayanışmasına çok güzel örnek oluyordu.


3 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 2 kişi miting yerinde 1 kişi ise polis merkezinde kimliklerinin tespit edilmesinin ardından serbest bırakıldı… 1 mayıs kutlamasına Liege’de Halk Cephesi’nden 10 kişi olmak üzere Partizan’dan 6, ATİK’ten, 1 KCK’den, 1 kişi olmak üzere 18 kişi katıldı.

Hollanda – Rotterdam : Hollanda’da da Grup Yorum Gönüllüleri ve Halk Cepheliler alandaydı. Korona virüsü korkusunun hakim kılınarak halkın tecrit edilmeye çalışıldığı ülkelerden biri de Hollanda.
Her sene olduğu gibi bu sene de alana çıkılmalıydı ve çıkıldı. Halk Cephesinin “Maskeni tak, Eldivenini giy Bayrağını al gel” çağrısına uyarak Rotterdam şehrinde 1 Mayıs kutlaması yapıldı.
İstasyon meydanında yapılan 1 Mayıs kutlamasında “yaşasın 1 Mayıs” ve “adalet yoksa direniş var” sloganlarının yazıldığı pankartın açıldığı eylemde 1 Mayıs ve ölüm orucu direnişi ile ilgili sloganlar atıldı. Hollandalı bir grubun da katıldığı 1 mayıs kutlamasını gelip geçenler ilgiyle izledi.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.