Almanya’da NPD eylemine karşı 7.000 kişi

Afbeeldingsresultaat voor NPD

Almanya Milliyetçi Demokrat Parti (NPD) aşırı sağcılara karşı yapılan haberleri protesto etmek isteyince Alman halkı ayağa kalktı. Hannover’de faşist ırkçı gösteriye karşı gösteri düzenleyen protestoculara binlerce destek geldi.

Gösteriye Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı Stephan Weil ile Hanover Büyükşehir Belediye Başkanı Belit Onay da katıldı. 7 binden fazla kişi ‘Hannover’de nazilere yer yok’ sloganını haykırdı hep bir ağızdan.

Niedersachsen İçişleri Bakanı Boris Pistorius (SPD), İttifak mitinginde “kahverengi yerine renkli” olması muhteşem bir durum diye açıkladı. Pistorius, “Bugün yalnızca NPD’de değil, diğer ırkçı partilere ve Nazilere karşıyız.” açıklamasını yaptı.

“Bir tehlikeli sınır aşıldı, gazeteciler tehdit ediliyor, demokrasi tehdit ediliyor” denilen açıklamada, “NPD gösterisini durdurma girişimi doğru bulduğumuzu belirtiyoruz” dendi. Protestocular ortak bir sesle “Hannover’in tamamı NPD’den nefret ediyor” diye sloganlar atı.

Hannover nazilere karşı ayağa kalktı: ‘Bizim sayımız daha fazla’

Bunt Statt Braun ‘kahverengi yerine renkli’ sloganıyla düzenlenen gösteriye destek verenler arasında yıllarca Bundesliga’ da mücadele eden ve şimdilerde İkinci Bundesliga’da yer alan Hannover Kulübü de yer aldı. Kulüp yönetimi, taraftarlarına çağrı yaparak yürüyüşe destek vermelerini istedi. NPD, Hannover’de, aşırı sağcılara karşı haberler yapan gazetecileri protesto etmek amacıyla yürüyüş yapmak isteyince, kentteki çok sayıda sivil toplum örgütü de karşı gösteri için harekete geçti. Binlerce kişinin katıldığı gösteride Hannover Büyükşehir Belediye Başkanı Belit Onay bir konuşma yaptı: “Buradan çok açık bir mesaj veriyoruz. Hannover’de insan düşmanlarına, antisemitistlere ve ırkçılara yer yok. Biz gazetecilerin yanındayız. Hannover kahverengi değil renkli. En önemlisi bizim sayımız daha fazla” dedi.

POLİSTEN YASAK, MAHKEMEDEN İZİN
NPD’nin, aşırı sağ oluşumlara karşı haber yapan gazetecileri protesto etmek amacıyla düzenlediği gösteriye ise ilgi olmadı. NPD Genel Başkanı Thorsten Heise’nin de olduğu yürüyüşe katılanların sayısı yüz kişiyi bulmadı. Polis, NPD Genel Başkanı Heise’nin konuşma yapmasına izin vermedi. Hannover Emniyeti, NPD’nin gösteri talebini ‘basın özgürlüğünü ihlal’ ve ‘kamu güvenliği için tehdit oluşturacağı’ gerekçeleriyle yasaklamıştı. Polisin kararını NPD mahkemeye taşımıştı. Mahkemeden izin çıkınca NPD’de eyleme geçti.

Bugün ırkçılığa karşı gazetecilerden yana olan bu devlet başka bir şehrinde Köln’de Grup Yorum Dayanışma Konserini yasaklaya biliyor.

Grup Yorum’u terör örgütü ile suçlayan Almanya mahkemeleri NPD’nin Irkçı Partinin gösterisine izin verdi

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.