Almanya Emperyalizminin İsrail’e Silah Satışı Uluslararası Mahkemede Görüldü

Avrupa (GHA)
Almanya, devrimcilere yönelik 129 yasalarıyla saldırılarıyla gündemde değil. Bugünlerde uyuşturucu kullanımını serbest bırakması ile de emperyalist yozlaşmanın ulaştığı yozlaşma ile birlikte anılan Almanya’da bugünlerde İsrail’e silah satışıyla da gündemde.
Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) görülen dava, Almanya’nın İsrail’e silah sağlamasını sorguluyor.

Nikaragua’nın Lahey’e başvurduğu dava sürecinde, Berlin yönetimi Gazze’deki soykırım riskini göz ardı ederek İsrail’e silah sağlamakla suçlandı. Nikaragua hukuk heyeti, Almanya’nın Gazze’deki soykırım riskini bildiği halde bu desteği sürdürmesi konusunda dava açtı…

Görülen davada, Nikaragua’nın geçici hakimi eski Ürdün Başbakanı ve eski UAD Hakimi Avn Şevket el-Hasavne, Almanya’nın İsrail’e sağladığı askeri desteğin durdurulması için talepte bulundu.

Argüello Gomez,Gazze’de soykırım işleniyor

Nikaragua’nın Büyükelçisi Carlos Jose Argüello Gomez, uluslararası hukukun çiğnenmesiyle birlikte Gazze’de soykırımın yaşandığını belirterek, Almanya’nın bu sürece aracılık ettiğini ifade etti. Gomez, İsrail’in güvenliği için Almanya’nın bu desteği sağlama yükümlülüğü olmadığını vurgulayarak, Almanya’nın İsrail’e silah sağlamayı sürdürmesini eleştirdi.

Nikaragua’nın temsilcileri, Almanya’nın Gazze’deki soykırımı kolaylaştırdığı ve uluslararası hukuku ihlal ettiği gerekçesiyle Almanya aleyhine hüküm istedi.

Almanya’nın İsrail’e silah sağlamasının Gazze’deki insani krizi derinleştirdiğini ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini savunan Nikaragua, davanın sonucunda Almanya’nın bu politikayı değiştirmesi için çağrıda bulundu.

Nikaragua’nın avukatları, Almanya’nın Gazze’ye silah sağlamasıyla sadece Soykırım Sözleşmesi’ni değil, aynı zamanda Cenevre Sözleşmeleri’ni de ihlal ettiğini belirtti. Duruşmada, Almanya’nın İsrail’e verdiği askeri desteğin, Filistin halkının yaşadığı acıları artırdığı ve bu durumdan sorumlu olduğu vurgulandı.

Davanın süreci, Almanya’nın İsrail’e askeri desteğini sürdürme politikasının uluslararası mahkeme nezdindeki yasal sonuçlarını merakla bekliyor.
GHA7

Sosyal ağlarda paylaşın