33 ULTRA SÖMÜRÜCÜNÜN ESERİ; 83 MİLYON AÇ VE YOKSUL

Kapitalizm Bir Avuç Sömürücü Milyonlarca Aç ve Yoksul Yaratır

İsviçreli yatırım bankası Credit Suisse’in (CS) Küresel Servet Raporu’na göre, 2022 yılında net özel servet 11.3 trilyon dolar geriledi. Uzmanlar bu gerilemeye, çoğu paranın dolar karşısında değer kaybetmesinin neden olduğunu belirtiyorlar. Raporda ülkelere göre ultra zenginler sıralaması da yer alıyor. Rusya’nın 294, Hindistan’ın 229 ve Yunanistan’ın 1, Suudi Arabistan’ın 3 kişiyle temsil edildiği listede Türkiye 33 ultra zenginle yer alıyor.

Türkiye’de 5-10 milyon dolar serveti bulunan 4.835, 10-50 milyon dolar arası 2.920, 50-100 milyon dolar arası 320, 100-500 milyon dolar arası 124, 500 milyon dolar üzeri servet sahibi 31 kişi var.

Yüzde 10’luk servet dilimlerinin en altında yer alan grup toplamın -yüzde 0.4’üne, ikinci yüzde 10’luk grup ise -yüzde 0.1’ine sahip. Bu eksiler nasıl oluyor diye sorarsanız, bir kişinin geliri 0’dan başlar ve eksi olamaz. Servete gelince, net rakam ölçüldüğü için borcu varlıklarından fazla olan şahısların servetleri eksi olur. Diğer bir ifadeyle nüfusun yüzde 20’si eksi servete sahip, yani borçlarıyla cebelleşiyor. Bu eksi servetliler oranı İsveç ve Güney Afrika’da yüzde 30’a kadar iniyor.

Türkiye’de nüfusun yüzde 37,6’sının, yani 32 milyon 150 bin kişinin yoksulluk sınırının altında yaşadığı görülmektedir. Kısaca, nüfusun yüzde 98’i, yani 83 milyon 750 bin kişi açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Türkiye’de nüfusun yüzde 60,4 dolayında kesiminin, yani 51 milyon 600 bin kişinin açlık sınırının altında yaşadığı tespit edildi” denildi. 

Kapitalizm adaletsizliktir.

Kapitalizm vahşi sömürüdür.

Kapitalizm milyonlarca insanın hayatını karartmaktır.

Kapitalizm insanın insan gibi yaşam hakkını gasp etmektir.

AKP ABD emperyalizmi tarafından kurulmuş bir proje partisidir. Görevi Amerikan emperyalizminin politikalarını yerine getirmektir. Yani işbirlikçi oligarşiyi koruyup kollamak, işçiyi, köylüyü, emekçiyi ezmektir.

Bugün asgari ücret açlık sınırının altındadır.

İşçiye, memura verilen maaşlar yoksulluk sınırının çok altındadır.

Emekliye verilen maaş açlık sınırının çok altındadır.

Oysa Cengiz Holdingin milyonlarca liralık vergi borçlarını bir kalemde siliyor AKP.

Halkın parasını beşli çeteye yedirip ağır vergilerle halktan sürekli çalmaktadır.

Bu adaletsiz düzenden kurtulmanın tek yolu bu düzene son vermektir… Yani halkın iktidarı için halk meclislerinde örgütlenmektir.

Sosyal ağlarda paylaşın