Yüksel’in intikamı mı?


Yıl: 2016, Ülke Yönetimi: AKP

Hukuk Yok, Adalet hiç yok

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında kadrosu Konya Selçuk Üniversitesi’nde bulunan Nuriye Gülmen, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde görevlendirilmişti. Burada Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünde araştırma görevlisi olarak görev yapmaktaydı. Sözleşmesinin yenilenmemesi dolayısıyla açtığı davayı kazanarak, Selçuk Üniversitesi’nde göreve başladı.

Göreve başlamasından bir gün sonra, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında çıkartılan 679 sayılı kanun hükmünde kararname ile çalıştığı üniversiteden FETÖ/PDY üyesi olduğu iddia edilerek ihraç edildi. Kaybettiği işine geri dönmek üzere Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 9 Kasım 2016’da ‘İşimi Geri İstiyorum’ diyerek bir eylem başlattı. Eylem sürecinde onlarca kez gözaltına alınan Gülmen, son olarak birlikte eylem yaptığı öğretmen Semih Özakça ile birlikte açlık grevine başladı. Bu süreçte 59 kilodan 34 kiloya düşen Gülmen, KHK ihracına ilişkin itirazını değerlendiren OHAL Komisyonu’nun ret kararı vermesinin ardından 26 Ocak 2018’de açlık grevine son verdi.

CNN International, Nuriye Gülmen’i 2016’nın önde gelen sekiz kadını arasında gösterdi.

Nuriye Gülmen’in talepleri neydi?

  1. OHAL kaldırılsın.
  2. İşten atılan ve açığa alınan devrimci demokrat kamu emekçileri işe iade edilsin.
  3. Keyfi ve hukuksuz işten atmalara son verilsin.
  4. 13 bin ÖYP’li araştırma görevlisinin kadro güvencesi geri verilsin.
  5. İş güvencesi olmadan bilim yapılamaz, tüm eğitim ve bilim emekçileri için iş güvencesi istiyoruz.

Yıl: 2020, ülke yönetimi: AKP

Hukuk Yok, Adalet hiç yok

Soruyoruz, Yüksel’in intikamını mı alıyorsunuz?

İdil Kültür Merkezinde baskın esnasında bulunduğu için gözaltına alınan Nuriye Gülmen, yine orda bulunan, Yasemin Karadağ, Olcay Karadağ, Ezgi Kul, Fırat Kaya ve Rıdvan Akbaş haklarında 4 gün gözaltı süresi verildi.

Evet, yok edilemeyen, kırılmayan bir direnişin yaratıcısı o. Hakkında broşürler bile çıkardılar mahkûm etmek için. Komplolar kurdular, fakat ne Nuriye Gülmen’i, ne Yüksel Direnişini yok edebildiler. Direnişler meclisiyle direniş kalıcılaştı. Ülkemizdeki bütün direnişlerin bir güç kaynağı oldu. Nuriye Gülmen’den intikam almasınlar da, kimden alsınlar.

Baskın sırasında aralarında Nuriye Gülmen’in de bulunduğu İdil Kültür Merkezi hukuksuzca basıldığında sadece orda bulundukları için hukuksuzca gözaltına alındılar. Neden? Aranıyorlar mıydı ki gözaltına alınıp işkence görüp, işkence süresi uzatılıyor ve savcılığa çıkartılıyorlar.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.