ANAGOLD madenciliğin Fırat nehri çevresinde gösterdiği siyanürlü madencilik faaliyetlerinde kullanılan, siyanür taşıma borusunun patlaması sonucu, yaklaşık 20 ton siyanür Fırat nehrine oradan da İliç Barajı’na ulaştığı bilgisi paylaşılmıştı.
Bunun üzerine şirket alel acele yaptığı açıklama ile yaşananları yalanladı.
Sonrasında ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Valiliğin açıklamaları ardı ardına yetişti. Her ikisinin açıklamaları da ANAGOLD’un aklanması doğrultusunda yapıldı. Emperyalist ANAGOLD şirketinin çıkarlarını korumak konusunda gözlerinin karartan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Valilik şirketin “suya Siyanür karıştı ama 20 ton değil 8 kg” açıklamalarına rağmen onlar hiç karışmadığını iddia ettiler.
Sabah 5 sıralarında fark edilen patlama vana kapatılana kadar yaklaşık 20 ton siyanürlü suyun önce madenin altındaki dereye, ondan sonra Fırata ve daha sonra ise İliç barajına ulaştığı çevrede bulunan çevre örgütleri tarafından tespit edildi.
İliç Doğa ve Çevre Platformu’ndan Füsun Kayra, Anagold Madencilik’in 12 yıldır bölgede faaliyet gösterdiğini ve yaşanan kazanın ilk olmadığını anlattı.
AKP iktidarının sembolik ceza ile yaşanan facianın üzerini kapattığını dile getiren Kayra, Bahsi geçen kazada 20 ton siyanürün çevreye karıştığını belirtti. Kayra Siyanürün bakanlığın belirttiği gibi sadece toprağa değil; suya da karıştığını aktardı. Olayın tüm yukarı Fırat Havzası’nı ilgilendirdiğini söyleyen Kayra, “Elimizde siyanürün suya karıştığını gösteren videolar da var. Bütün alanı madene tahsis edecekler. Ortak mücadele edilmesi gerekiyor. Bunlar bir yıkım ve geri dönüşü oolmaz. Ceza kesip üstleri örtbas edilmemeli. Bütün Türkiye buraya bakmalı” dedi.