Yasalaştı: Karaparanın başında Erdoğan ve Soylu

AKP’nin kara parayla mücadeleden Cumhurbaşkanı ile İçişleri Bakanı’na yeni yetki tanınmasını sağlayan değişikliklerin de içinde bulunduğu bir dizi yasa teklifini sunmuştu. Yasa teklifi TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

Ülkeyi soymaktan başka gayesi olmayan AKP iktidarı sınır tanımıyor. Nerede zenginlik var, nerede “para” var orada AKP var! Soygun, talan AKP’nin en temel politikası.

Uyuşturucu, fuhuş, kumar…

Tüm yasal yasadışı alanların tek hakimi AKP’dir. Yani Erdoğan’dır, Soylu’dur.

Herhangi bir politikayı, TBMM’nin onayına sunmalarının sebebi  de hayata geçirecekleri gayrı meşru işlere meşruluk kazandırmaktır. Yoksa zaten bu alan da eskiden beridir AKP’nin elindedir.

Teklif ile Yardım Toplama Kanunu’nda da değişiklik öngörüldü. Dernek yardım toplamak için başvurduğunda, İçişleri Bakanlığı ve valilik tarafından konusu ile sınırlı olmak kaydıyla kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar dahil tüm kişi ve kuruluşlardan her türlü bilgi ve belgeyi istemeye yetkili olacak. İzinsiz yardım toplayanlara mevcut kanunla 700 TL ceza verilirken, teklifle para cezası miktarı 5 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar yükseltilecek. İnternet ortamında yapılması halinde ise verilecek ceza 10 bin TL’den 200 bin TL’ye kadar yükseltilecek. Teklif ile Dernekler Kanunu’na “merkezleri yurt dışında bulunan dernekler ve vakıflar” da eklendi. Merkezleri Türkiye dışında bulunan dernek ve vakıflar da İçişleri Bakanlığı denetimine girmiş olacak.

AKP’lilere yakın bir çok kurum ve derneğin kara para akladığı biliniyor. İhaleler, peşkeşler karşılığında Erdoğan ailesine verilecek rüşvetler bu dernekler aracılığı ile bağış adı altında veriliyor. Derneklerin faaliyetleri aslolarak kara para aklamak. Bu böyle düşünüldüğünde hayata yapılan yasa değişikliği ile bu zamana kadar yaptıkları para aklama faaliyetlerini kendilerini güvene alarak sürdürecekler. Ve tüm derneklere yapılan bağışlara müdahale edecekler.

İzinsiz yardım toplayanlara mevcut kanunla 700 TL ceza verilirken, teklifle para cezası miktarı 5 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar yükseltilecek. İnternet ortamında yapılması halinde ise verilecek ceza 10 bin TL’den 200 bin TL’ye kadar yükseltilecek. Teklif ile Dernekler Kanunu’na “merkezleri yurt dışında bulunan dernekler ve vakıflar” da eklendi. Merkezleri Türkiye dışında bulunan dernek ve vakıflar da İçişleri Bakanlığı denetimine girmiş olacak.

Adalet Komisyonu CHP Sözcüsü Zeynel Emre, sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı açıklamada kanun teklifinin kabul edildiğini belirterek, teklifin önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulunda görüşüleceğini kaydetti.

Yaptığı açıklamada; Bu tavsiye niye? Yolsuzlukların önlenmesi ve tespit edilmesi bakımından büyük önem taşıyor. Yerli ve yabancı siyasi nüfuz sahibi kişiler ile yakınları tarafından gerçekleştirilen işlemlere konu olan fonların ve mal varlığının mali kurumlarca yakından takip edilerek kaynağının tespiti için tedbir alınması gerekmesi. Şimdi, tavsiyeye uyum sağlanmamış olması ülkemizde siyasi nüfuz sahibi kişiler ve bunlarla bağlantılı kimselerin dâhil olduğu yolsuzluk olaylarının ortaya çıkarılmasını zorlaştırıyor ve yolsuzluk kaynaklı fonların ekonomik sistem içerisinde aklanmasını da kolaylaştırıyor. Bu durum yolsuzluk olaylarının korunduğunu ve gizlendiğini teşvik edildiği şeklinde yorumlanabiliyor. Sonuç olarak AKP kendi açıklarının ortaya çıkar endişesiyle Türkiye’yi riske atıyor..”  dedi.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.