Türkiye NATO üyeliği onayı karşılığında İsveç’den ne söz aldı ?

İsveç (GHA)


Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının ardından İsveç devleti Kürtçe yayın yapan radyo bölümünü kapatma kararı aldı. Türkiye üyelik karşılığında İsveç’ten, ülkesine sığınanları iade etmesini istedi.

Kürtçe yayın bürosunun kapatılmasının, İsveç’te yaşayan Kürt toplumunda tepki ve öfkeye neden oldu. Bu olayın Türkiye’nin İsveç’in NATO başvurusunu onaylamasıyla bağlantılı olduğu dile getiriliyor..

Kürt yazarı ve gazeteci Kurdo Baksi’ye, İsveç gazetesi DN tarafından “komplocu” gelip gelmediği sorulduğunda Baksi, “Evet, öyle olduğunu biliyorum. Ama kanımda ve bedenimde böyle hissediyorum” şeklinde cevapladı.

İsveç Radyosu, haber merkezinin kapatılmasının nedenlerinden birinin Kürt toplumunun iyi entegre olması ve diğer dil grupları arasında daha fazla ihtiyaç olduğu olduğunu belirtti.
İsveç’in NATO üyeliğine karşı çıkma şovları yapan AKP faşizminin efendisi ABD’nin isteklerine karşı çıkamayacağını defalarca yazılarımızda ifade etmiştik. AKP “İsveç’in üyeliğini asla kabul etmeyeceğiz” şovlarını halkımızın ABD emperyalizmine olan düşmanlığını istismar etmek için yapıyor. Ama son gelişmelerden de görüleceği üzere İsveç’ten isteyebildiği 30 kişilik bir listede bulunan sığınmacının iadesi. Gülen cemaatinden, kürt hareketine, bazı muhaliflerden, devrimcilere 30 kişilik listede bulunanların iadesinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ise yapılan anlaşmalarda gizli. Emperyalizmin çıkarları söz konusu olduğunda insan haklarını yok sayabileceğinin onlarca örneği var.


GHA

Sosyal ağlarda paylaşın