Depremde katledilenler  anıldı.

Antakya (GHA)

AKP Faşizminin ve CHP’li yerel yönetimin çarpık yapılaşmaya önlem almadığı, gelen projelerin kontrol edilmeden onaylanması sonucunda geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan depremde binlerce insan hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bana oy vermesseniz, kenti inşa etmem” tehditlerine rağmen, bu gece bir araya gelen halk, Antakya’nın Sümerler ve Armutlu  mahallelerinde düzenlenen yürüyüşler ile  yetkililerden hesap sordu.

Gece yarısı Antakya, Maraş, Adıyaman ve diğer deprem yaşanan kentlerde halk bir araya gelerek, depremde yaşanan can kayıplarını, devletin imar politikalarının sebep olduğu yıkımı ve devletin deprem sonrasında hiç bir şekilde müdahalede bulunmayarak ölümlerin onbinlerce çoğalmasını protesto etti.

Türkiye’nin çeşitli kentlerine zorunlu olarak göç etmek zorunda kalan Antakyalılar bugün memleketlerine gelerek çeşitli alanlarda ve saatlerde yürüyüşler düzenledi. Hatay Valiliği’nin sessiz yürüyüşü yanı sıra çeşitli sivil toplum örgütleri, sendikalar ve derneklerin bir araya geldiği yürüyüşe yüzlerce kişi karanfillerle katılarak, devletin ilgisizliğini ve deprem bölgesini sahipsiz bırakmasını protesto ettiler.

Bir yıl geçti ama hiçbir şey değişmedi.

Ankara’dan Antakya’ya anma için gelen Yusuf Güzel, bir yıl önce Antakya’dan zorunlu göç ettiğini ifade ederek, aradan geçen bir yıl içinde hala kentte yaşam alanlarının kurulmamasına isyan etti. “Ben bir yıl önce burayı yıkık bir şekilde terk ettim, şimdi ise geldiğimde değişen tek şey yıkılan binaların yerinin temizlenmiş olması ve tüm şehrin boş olmasıdır. Yıkılanın yerine bir taş bile dikmemişler” dedi.

İstanbul’dan anma için gelen Zeynep Öztürk ise, hala kentte elektrik, barınma, su gibi en temel ihtiyaçların karşılanmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Ben buraya büyük umutlarla geldim, bir yıl geçti, düşündüm ki eğer buralar düzelmişse İstanbul’a dönmeyecektim ama bir baktım ki her taraf boş, ne yaşanacak ne de çalışacak alanlar kurulmuş. Hükümet seçimin sonucunu bekliyor ve ona göre kenti inşa edecekler. Biz onların bize dayattıklarını asla kabul etmeyeceğiz, kentimizi terk etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Alanda toplanan kitle daha sonra şehir içinde yürüdü, Hatay Akademi Korosu depremde hayatını kaybedenler için ağıtlar yaktı ve kimileri de Asi Nehri’ne karanfiller attı.
GHA

Sosyal ağlarda paylaşın