Tunus Halkı Sokakta

Tunus’ta “Arap Baharı” olarak hatırlanan Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan halk ayaklanmalarının 10. yılından bir kaç gün sonra yaşam şartlarına ve işsizliğe karşı yine sokağa çıktı. Yine meydanları zaptetti. Eylemleri günlerdir sürüyor. 

Ülke ekonomisinin kötü gidişatı en çok yoksul halkın hayatını yaşanmaz hale getirdiğinden halk Başkent Tunus olmak üzere birçok şehirde hükümeti protesto etti. 

Yaşam şartları ve işsizliği protesto eden gösterilerde halk yolları kapatarak barikatlar kurdu. Polis ve askerler eylemleri dağıtmak için göz yaşartıcı bombalarla eylemcilere saldırdı. 

“Korku yok, korku yok. Sokak halka ait”

Gerçekleşen protestolarda içişleri bakanlığının yaptığı açıklamaya göre 632  kişi gözaltına alındığı yönünde. Gözaltılar halkı eylemlere devam etmekte geri çekmedi. Eylemciler hükümet binaları önünde toplanarak, gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılmasını talep etti. “Korku yok, korku yok. Sokak halka ait” slogan attılar.

Uluslararası Af Örgütü insan hakları derneğı ılımlılık çağrısında bulundu ve polisin tutuklanan göstericileri açıkça saldırdığı videoları eleştirdi.  Ayrıca Uluslararası Af Örgütü, Pazartesi günü tutuklanan sivil haklar aktivisti Hamsa Nassri Jscheridi’nin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Tunus Sağlık Bakanlığı Kovid-19 tedbirleri kapsamında, 14 Ocak’tan itibaren 4 günlük sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.

Sosyal ağlarda paylaşın