Tefeci Ziraat Bankası

Ziraat Bankası, 1863 yılında Mithat Paşa tarafından kurulmuştu. Bankanın kurulma amacı o yıllarda çiftçiye derman olmasıydı. Tabii ki bankaların yapısına aykırı olan bu amaç asla yaşam bulmadı. Ziraat bankası bu amaç doğrultusunda faaliyet yürütmedi. Asıl olarak toprak ağalarının, büyük tefecilerin “dertlerine” derman oldu.

Bankanın internet sitesinde kuruluş günlerine dair şu satırlar yer alıyor:

Tamamen kendi kaderine terkedilmiş tarım kesiminde, geçim sıkıntısı içinde bulunan büyük bir çiftçi topluluğu başvurabilecekleri kurumsal bir finansal yapı olmadığı için, sürekli olarak özel şahıs kredilerine muhtaç durumdaydı…”

Tam 158 yılldır var olan banka, zengini daha zengin ederken çifçiyi, yoksul köylüyü borçla faizle daha fazla yoksullaştırdı. Artık Ziraat Bankası bir şubesinin önünde isyan eden çiftçiyle gündeme geliyor daha çok. Ya da  dev bir medya grubunun el değiştirmesi için verdiği torpilli krediyle. Bazen de ürünün satamayan ve bankaya borcunu ödeyemediğinden haciz geldiği için ürününü bir şubesinin önüne döken çiftçiyle gündeme geliyor.

Ziraat Bankası bugün Türkiye Varlık Fonu altında faaliyet göstermektedir. Bir kamu bankası olan Ziraat Bankası tekellerin, para babalarının, yandaşların vurgun kapısı olarak faaliyet yürütüyor. Yoksuldan (ç)alıp zengine peşkeş çekiyor yani. Halkın ve vatandaşın çıkarına hiçbir şey yapılmamaktadır aksine halkın varını yokunu abartılı faizlerle gasp etmektedir. 

Ziraat Bankası’nın internet sitesinde, bakınca utanç verici bir tablo görmekteyiz.

Tam 1940 gayrimenkul satışta. Bu gayrimenkuller kimin ? Halkın, vatandaşın, çiftçinin, işçinin, emekçinin… yani yoksul halkın.

Borcunu ödeyemeyen köylülerin haczedilen tarla ve bağ bahçelerini internet sitesinde satışa koydu.

Bankanın internet sitesindeki ilanlarda 890’ı tarla bağ ve bahçe, 120’si arsa toplam 1940 gayrimenkul satışta bulunuyor.

İlanlarda görülüyorki 10 bin liralık buğday tarlalarından, 1 milyon liralık bahçelere kadar farklı farklı gayrimenkuller satılıyor. Satışa çıkarılan tarla, bağ ve bahçelerin, üretim için kullanılmadığı ve tarımın tasfiyesinin önünün açıldığı ifade ediliyor.

Ziraat bankası çiftçilere yaptığı hacizlerle ilgili açıklaması şu şekilde: 

“Ziraat Bankası’nın hali hazırda 685 bin tarım kredisi kullanan müşterisi ve bu müşterilerin de yaklaşık 80 milyar TL kredi riski mevcuttur. Ziraat Bankası’nın kullandırdığı diğer kredilerin de dahil edildiği takip oranı %2,3 iken söz konusu tarım kredilerinden takip hesaplarına intikal etmiş olanların oranı ise yaklaşık %1.5 gibi düşük bir seviyededir. Söz konusu takip oranının düşük olmasının ana nedeni, çiftçimizin, köylümüzün bu konuda gösterdiği hassasiyetin yanı sıra Ziraat Bankası’nın vade uzatma, faiz erteleme vb. yollarla yapılandırmaya ağırlık vermesinden kaynaklanmaktadır. Ziraat Bankası, tarımsal faaliyetlerini sürdürmek isteyen üreticilerimize sağladığı bu imkânlarla tarımsal kredi riskinin tutar olarak %9, müşteri sayısı olarak da %16’sını yapılandırmış durumdadır.”

Köylüler yaptıkları açıklamada yüksek faiz miktarları uygulanıp destekleme paketlerinin açılmadığını belirtti. Ellerinden alınan tarlaların üretim çok büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti.

Ziraat Bankası bir tefecidir.   

Tarım Kredi olarak kullandırdığı krediyi tarımsaldan kredi oranından değil ticari kredi oranından faizlendiriyor. Çiftçi bu yüksek faizileri ödemesi mümkün olmuyor. 

Halk, vatandaş, çiftçi, emekçi göz göre göre soyuluyor.

Sosyal ağlarda paylaşın