Akdeniz‘de Göcmenlerin Drami Devam Ediyor

Hayatta kalmak uğruna ÖLMEK. 

Libya açıklarında 19 Ocak’ta Afrika ülkelerinden olan göçmenleri taşıyan bir teknenin batması sonucu 43 göçmen öldü. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Göç Örgütü’nden (IOM) yaptığı açıklamada Akdeniz’de göçmen teknesinin batması sonucu 43 göçmenin hayatını kaybettiğini bildirdi. Açıklamaya göre, Zaviye kentinden yola çıkan tekne  birkaç saat sonra teknenin motorunun durması ve kötü hava şartlarından dolayı alabora oldu. 

Libya sahil güvenlik ekipleri 10 kişi sağ kurtardığını bildirdi. Kurtarılan göçmenlerin çoğunun Fildişi Sahili, Nijerya, Gana ve Gambiyalı, ölenlerin tamamının Batı Afrika ülkelerinden olduğu açıklandı.

Dün’de Fransız sivil toplum kuruluşu (STK) SOS Akdeniz’de batmak üzere olan bir bottaki 120 göçmeni kurtarıldığını açıkladı. 

Aşırı yüklü bir bot Akdeniz’de Libya’nın 36 mil açığında batma tehlikesi olduğu ve 120 göçmen kurtarıldığı belirtildi. Kurtarılanlar arasında en küçüğü 1 aylık toplam 4 çocuk bulunuyor. Kazazede göçmenler, sarsılmış ve bitkin vaziyette, ifadesi kullanıldı. 

IOM Akdeniz’den Avrupa’ya geçmeye çalışırken en az 900 insanın öldüğünü açıkladı. Libya’ya 11.000 göçmenin ise geri iade edildiği.  IOM’ ye göre bu sayının daha yüksek olduğu yönünde.

Kapitalist emperyalist egemen dünyada, baskıcı faşist yönetimler yüzünden fakirleşen ülkeler ve bu ülkelerde yaşayamayan insanlar daha güvende, işkence, insanlık dışı muameleye maruz kalmamak için evlerini, sevdiklerini, ülkelerini terk ediyorlar. Ve ondan sonra adları göçmen oluyor. 

Hayatlarını riske sokarak denizleri, dağları, nehirleri geçmeye çalışan binlerce insan, ülkelerindeki zulümden kaçarak güvenli bir ülkeye ya da ekonomik sıkıntılardan kaçarak insan onuruna yakışır bir hayata ulaşmayı çalışıyorlar. 

Güncel tahminlere göre dünya çapındaki uluslararası göçmenlerin sayısı 272 milyon olduğu açıklanıyor. 

Sosyal ağlarda paylaşın